top of page

Možev šiv: neokusna šala neotesanih moških in strah številnih žensk

Ste že slišale za možev šiv? Številni ga označujejo za mit, urbano legendo oz. le za srhljiv del nekaterih pripovedk. A žalostna resnica je, da je ta še vedno veliko prepogost na področju poporodnega »zdravljenja« matere.


Možev šiv, znan tudi kot očetov šiv, možev vozel ali vaginalni šiv, je del kirurškega posega za »rekonstrukcijo« ženskega presredka po porodu. Med porodom lahko namreč pride tudi do raztrga ali prereza presredka, po porodu pa zdravniško osebje včasih tudi kirurško oskrbi in zašije poškodbe presredka in nožnice.


Vir: Unsplash

Možev šiv ni sprejeta zdravniška praksa prav tako pa ni odobren medicinski postopek. Z dodatnim šivom naj bi namreč zagotovili tesnejšo nožnico, ki bi moškemu med spolnim odnosom prinesla več užitka. A ta sporna medicinska praksa ženskam po porodu prinaša le dodatne bolečine.


Večino informacij o tem postopku so raziskovalci prejeli predvsem iz pričevanj žensk, ki so po porodu prejele dodaten šiv, ali zdravniškega osebja, ki je bilo prisotno pri »rekonstrukciji« nožnice. Da je statistične podatke o takšnih primerih izjemno težko dobit oz. da jih praktično ni ter da številni še vedno verjamejo, da gre le za nekakšen rek oz. urbano legendo, nam je priznala tudi babica Maja Golob, ki na profilu Babica svetuje ljudi izobražuje o porodnih in povezanih tematikah. »Nekaterim se zdijo pripovedi o moževem šivu smešne, čeprav meni, mnogim drugim ženskam in hvala bogu tudi vedno več moškim niso,« je dejala. A kljub temu se še vedno vse prepogosto slišijo neokusne šale na račun »tesnosti« ženske vagine po porodu.


Zakaj prihaja do moževega šiva?


Prav zaradi slednjega so pričevanja mater, ki so bile deležne tovrstne neetične prakse, pogosto deljena šepetaje, zavita v stigmo šovinističnega sveta. Da so po porodu prejele možev šiv, nekatere izvejo šele leta kasneje, ko se užitek pri spolnem odnosu po porodu ne vrne ter le trpijo bolečine. Prav zaradi stigme, ki spremlja ženske na tem področju, pa je težko oceniti, kako pogosto se možev šiv izvaja.


A do t. i. moževega šiva ne prihaja le na željo moškega, ki bi si želel na račun tega izboljšati spolni odnos zase. Včasih se zgodi tudi zaradi zdravniške napake.


Vir: Pexels

Kot pojasnjuje Maja Golob, je vhod v nožnico ovalne oblike, če pri porodu pride do raztrganja oz. poškodbe, pa se to običajno zgodi navzdol – proti anusu. »Ko zdravstveno osebje po porodu to raztrganino šiva, pa jo šiva od spodaj navzgor,« pojasnjuje babica. Zadnji šiv, ki ga zdravniško osebje naredi, se nahaja najbližje nožnice oz. gre za spodnji del vhoda v nožnico. Kot pojasnjuje, je zadeva, če se to naredi pravilno, da šivi niso preveč zategnjeni in se vse lepo zaraste, zaključena. Tkiva na tem predelu se namreč izredno lepo celijo, je dodala.


»Nevarno pa je, če so šivi preveč tesni ali pa če pri vhodu v nožnico narediš kakšen šiv preveč,« pove in pojasni: »Če na tem mestu premočno zategneš šive, se odprtina anatomsko nekoliko zmanjša ali pride do tega, da se tkivo zategne bolj, kot je bilo v osnovi pred tem.« S tem naj bi ginekolog oz. ginekologinja, ki po porodu zašije žensko, zagotovil, da se njena vagina vrne v »stanje pred porodom, ko je bilo vse bolj tesno«.


Boljši seks? Ne, le bolečina za žensko


A takšno mišljenje ni le odvratno, temveč tudi ne sloni na realnih temeljih. »Nožnica se, kar se tiče tesnosti, po porodu v veliki meri znova vrne v prvotno stanje, ko se zaceli in regenerira,« je jasna babica, ki tovrstne pripombe in šale na račun ohlapnosti ženske nožnice po porodu označuje za neandertalske. Možev šiv pa medtem za ženske ni le nepotreben, temveč lahko pomeni tudi, da bo ženska med spolnimi odnosi namesto užitka trpela le bolečino.


»Mit, da bo seks boljši, če bo ženska bolj zašita, bolj ozka, ni resničen. Če ginekolog žensko preveč zašije prav na točki, na kateri med spolnim odnosom penis povzroča največ trenja … Ženski bo na točki, kjer je najbolj ozka, ostala brazgotina in zato jo bo med spolnim odnosom zelo močno bolelo,« je jasna.


Večinoma le neslana šala neotesanih moških, ki nimajo pojma o ženski anatomiji


Tudi Maja Golob se je že srečala z neprimernimi šalami o ohlapnosti po porodu in dodatnem šivu, ki bi lahko to popravil. Kot je povedala, so tovrstne šale vedno izgovorili moški, celo nekateri ginekologi. A ob tem je poudarila, da se še ni srečala s primerom, ko bi do namernega moževega šiva v resnici tudi dejansko prišlo.


»Ne gre za to, da bi možev šiv delali nalašč. Se pa včasih zgodi, da kakšen ginekolog, ki morda nima toliko izkušenj, malo preveč zašije na predelu vhoda v nožnico,« je pojasnila. Nekatere ženske, ki so bile po porodu malo pretesno zašite, se tako kasneje srečujejo s težavami pri spolnih odnosih.


Vendar pa resničnih številk, kako pogosto do moževega šiva prihaja v tujini ali v Sloveniji, ne pozna. »To je predvsem stavek, ki ga občasno izreče kakšen neotesan moški, ki si misli, da je smešen, a v resnici le ne razume anatomije in fiziologije ženskega telesa,« je še zaključila.


M.P.

bottom of page