top of page

Laserska epilacija ali dlake za vedno odidite!

Že kar nekaj časa sem razmišljala o laserski depilaciji. Možnosti odstranjevanja dlak so seveda neskončne - od voskanja do britja in raznih strojčkov. Vendar je lasersko odstranjevanje dlak ena redkih možnosti, ki ponuja trajnejši pristop k odstranjevanju dlak na telesu. Glavni razlog, ki je pri meni prevladal nad vsemi ostalimi, je bil seveda lenoba - namreč prelena sem, da bi se redno brila, zato sem med največjo poletno vročilo nosila dolge hlače. Muka. Po priporočilih prijateljice sem se vendarle odločila, da tudi sama končno poskusim. Pred prvim posegom sem se dogovorila za brezplačni poskusni tretma, kjer je terapevtka na majhnem predelu poskusila, kako moja koža prenaša laser. Ker po nekaj dnevih nisem imela nikakršne negativne kožne reakcije (srbečica, rdečica, izpuščaji ...), sva se dogovorili za termin.

Vir: Pixabay

Pogosta, a napačna predstava o laserskem odstranjevanju dlak je, da že en sam tretma za vedno odpravi potrebo po britju. Čeprav je seveda to končni cilj, je za dosego tega potrebno več tretmajev. Dlačice namreč rastejo v različnih fazah in najboljši način, da se jih znebimo je, da jih zdravimo, ko aktivno rastejo.


Najboljši čas, da si rezervirate termin, je jeseni, saj je takrat koža manj izpostavljena soncu. Lasersko odstranjevanje dlak je primerno tako za ženske, kot tudi moške.


Torek, 26. julij 2021

Moj prvi poseg. Občutki: mešani.


Pomembno je, da se pred prvo terapijo laserskega odstranjevanja dlak vsaj štiri tedne pred dlačic ne puli oziroma depilira in vsaj dva tedna ne svetli ali beli, saj laserski žarek deluje na pigment, ki se nahaja v dlačnem foliklu. Pred terapijo se odsvetuje tudi uporaba krem in losijonov ter deodorantov in antiperspirantov.


Minimalno tri dni pred in tri dni po tretmaju se morate obvezno izogibati soncu, zaradi povečane občutljivosti vaše kože na UV žarke. Priporočena se seveda tudi zaščita z zaščitnim faktorjem. Po tretmaju se lahko obrijete, a je pomembno, da se ne obrijete takoj - počakajte vsaj kak teden. Pred britjem razmislite tudi o pilingu kože, da odstranite vse že poškodovane dlačice.


Vsekakor pa v času izvajanja tretmajev odmislite vse tehnike depilacije in epilacije. Brez dlačic, ki bi absorbirale lasersko svetlobo, zdravljenje namreč ne more učinkovati. Tri dni po terapiji se odsvetuje tudi obisk savne in uporaba agresivnih mil, ki bi lahko povzročila draženje kože.


Kaj pa bolečina? Marsikdo namreč misli, da je bolečina laserskega odstranjevanja dlak neznosna. A vam zagotavljam, da gre le za ostro, a kratkotrajno bolečino, ki se mi je zdela hujša na tanjši koži oziroma bolj občutljivih predelih. Zabavno mi je bilo, pa hkrati tudi malce neprijetno opazovati, kako noga trza. Na srečo ti predel, ki ga terapevtka obravnava, pred tem tudi hladi, tako da je bolečina bolj znosna. Sicer pa je odvisno od vsakega posameznika in njegovega praga bolečine.


Ponedeljek, 6. september 2021

Poseg številka dva.


Prve razlike po prvem tretmaju sem sama opazili že tri tedne po prvem tretmaju. Dlačice so se mi zdele občutno manj goste in vidno svetlejše. Tri teden se namreč nisem brila, dlačice so bile sicer že precej dolge, a izjemno svetle in tanke - praktično neopazne.


Dlačice si lahko brijete, vendar morajo biti na dan posega dolge približno en milimeter, zato sami ocenite, koliko časa pred tretmajem si jih ne boste brili. Vedno je bolje, da si pustite rasti dlje, kot pa da so prekratke - terapevtka vam namreč lahko dlačice vedno skrajša s strojčkom.


Koliko dlačic se z enim tretmajem da odstraniti, je odvisno od tipa kože, mesta odstranjevanja ter barve in gostote dlačic. Ker so dlačice v različnih fazah rasti, vsakokrat lahko uničimo le tiste dlačice, ki so v aktivni fazi rasti. Lasersko odstranjevanje dlak se zato opravlja na 4 – 6 tednov, odvisno od tega, na katerem predelu telesa se izvaja.


Torek, 12.oktober 2021

Bolečina ob posegu je že izginila. Terapevtka je super - zdi se mi zelo pomembno, da je terapevtka tudi oseba, ki zna pomagati prestati to bolečino, predvsem tistim, ki imajo bolj trdovratne dlačice. Da zna zamotiti in pomaga odmisliti neprijeten občutek med laserskim odstranjevanjem.


Po terapiji je lahko področje posega nekoliko občutljivo na dotik in rahlo pordelo. To običajno mine v nekaj dneh, kljub temu lahko takoj nadaljujete s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi. Po tretmaju je priporočljivo, da kožo mažemo z vlažilno kremo za telo.


Ob pravilni in strokovni uporabi, s katerim upravlja usposobljeno osebje in ob upoštevanju navodil po posegu, je skrb o poškodovanju kože ali okoliških tkiv povsem odveč. Da je učinek dolgotrajen in čim optimalnejši, je običajno potrebnih od 6 do 12 ponovitev. Za učinkovito lasersko odstranjevanje dlak si je torej potrebno vzeti kar nekaj časa.


Mene torej čaka še kar nekaj posegov ...



P.S. V primeru, da se katera izmed vas odloči za tovrsten poseg odstranjevanja dlačic, nam pišite na Instagramu, saj vam lahko priskrbimo tretma majhnega dela telesa brezplačno. ;)


S. S.

bottom of page