top of page

Januar, pa to.

Vstopili smo v novo leto. Leto novih priložnosti, novih obrazov in kar trojnih volitev. V Sloveniji je v veljavo prišla novela zakona o davku na dodano vrednost, ki je med drugimi spremembami prinesla tudi to, da prodajalec kupcu ni dolžan izročiti računa v papirni obliki, če ga ne zahtevajo sami. Celjski škof Maksimilijan Matjaž pa je ustanovil urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katoliške škofije v Franciji pa so zbrale 20 milijonov evrov za odškodnine, namenjene na tisoče žrtvam spolnih zlorab otrok, ki jih je zagrešila duhovščina. Na Poljskem je zaradi zavrnitve splava umrla še ena nosečnica, največji vulkanski izbruh v 21. stoletju odrezal otoško državo Tonga od sveta, povzročil pa je še veliko druge škode.


Račun v trgovini, kavarni, na bencinski črpalki (...) le na zahtevo kupca

Z 22. januarjem je v veljavo prišla novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Najbolj pomembna sprememba za potrošnike je, da jim prodajalec ni dolžan izročiti računa v papirni obliki, če ga ne zahtevajo sami.


Res je, da si morda s tem nekoliko olajšamo življenje. Vendar, kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, le izdani račun dokazuje, kdaj in kje ste kupili izdelek, ki je podlaga za uveljavljanje reklamacije, za zamenjavo ali vračilo denarja. Tudi če pokažemo bančni izpisek ali dokazilo o plačilo na telefonu, se tam vidi le skupni plačani znesek in prejemnik plačila. To pa ni dovolj za uveljavljanje potrošniških pravic. Zato le previdno, zavaruj se in prosi za račun.

Vir: Pexels
Cerkev, spolne zlorabe, zločin in kazen

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je ustanovil urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab. Na spletnih straneh celjske škofije so zapisali, da je namen urada pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oz. člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov.


Katoliške škofije v Franciji so zbrale 20 milijonov evrov za odškodnine, namenjene na tisoče žrtvam spolnih zlorab otrok, ki jih je zagrešila duhovščina. Od omenjenih milijonov bo začetnih pet milijonov evrov namenjenih odškodninskim zahtevkom žrtev, ki jih bo preučila neodvisna komisija, ustanovljena po poročilu o zlorabi, ki je bilo objavljeno oktobra lani.


Neodvisna francoska preiskava je v obdobju od 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev. Če so vključene tudi žrtve laičnih članov Cerkve, kot so učitelji na katoliških šolah, pa to število naraste na 330.000. Poročilo je razkrilo, da je bila velika večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let iz različnih družbenih okolij.

Vir: Pexels
Na Poljskem je zaradi zavrnitve splava umrla še ena nosečnica

O tej problematiki smo starejše sestre že veliko pisale (na primer v tem prispevku). Pa vendar, skoraj neverjetno se zdi, da se takšne grozote še vedno dogajajo, in to povsem nepotrebno. Posledica ostre Poljske zakonodaje glede, ki je že skorajda prepovedala splav, je še ena izmed številnih smrtnih žrtev.


Pričakovala je dvojčka, ko je morala zaradi bolečin v bolnišnico. Tam je prvi od dvojčkov umrl konec decembra, saj zdravniki zaradi Zakona o prepovedi splava niso hoteli prekiniti nosečnosti. Želeli so namreč počakati, da vidijo, ali lahko drugega otroka rešijo. Teden kasneje je umrl tudi drugi od dvojčkov, 37-letnica pa je ostala v bolnišnici vse dokler ni januarja umrla tudi ona. Aktivisti za človekove pravice tudi ob tem seveda niso ostali tiho.


Največji vulkanski izbruh v 21. stoletju odrezal Tongo od sveta

Na januarsko soboto pa je silovit izbruh podvodnega ognjenika otoško državo Tonga odrezal od sveta. Sprožil je tudi cunamije, ki so dosegli več držav, med drugim v Tongi, Ameriški Samoi, na Novi Zelandiji in na Japonskem. Do zdaj so potrdili 5 mrtvih, 18 ranjenih, drugi pa so pogrešani. Vsaj trije ljudje so umrli, nekateri so bili ranjeni, nekatere pa še vedno pogrešajo zaradi valov cunamija, visokih do 15 metrov, ki so se zgrnili nad Tongo. Dve osebi sta se utopili tudi v Peruju, ko je dvometski val zadel obalo.


Ob obali Peruja je prišlo tudi do izliva nafte, ki je bil enkrat večji od dosedanjih poročil. V morje je 15. januarja steklo skoraj 12.000 159-litrskih sodov nafte. Do razlitja nafte je prišlo, ko so tanker ob razkladanju nafte pri rafineriji dosegli močni valovi, ki jih je sprožil cunami po vulkanskem izbruhu blizu Tonge.


Preliminarni podatki kažejo, da je bil dogodek verjetno največji vulkanski izbruh v 21. stoletju in največji zabeležen po izbruhu Pinatubo leta 1991. Nasini znanstveniki so ocenili, da je izbruh vulkana na Tongi bil glede na sproščeno energijo stokrat močnejši od atomske bombe, ki so jo ZDA avgusta 1945 odvrgle na Hirošimo.


Vstop v supervolilno leto

Pred nami je politično precej napeto leto - čakajo nas namreč kar trojne volitve. Osrednje parlamentarne bodo 24. aprila, jeseni pa sledijo še lokalne in predsedniške volitve. Dobili bomo nove poslanke in poslance, novega predsednika države, nove župane, nove občinske svetnike ter nove državne svetnike.


S ponovnimi volitvami prihaja možnost, da bo prišlo do menjave predsednika vlade in vseh ministrov. Komu bomo volivci zaupali glasove in kdo vse bo kako sodeloval, bomo še videli v prihodnjih dneh. S pričakovanimi bonbončki že prihajajo tudi visoko leteče obljube. Zato je na tej točki pomembno pogledati dejanja in nazore potencialnih poslank, poslancev in drugih potencialnih političnih odločevalcev. Poslušati je treba konkretne predloge in prevetiri izvedljivost. Prav tako pa ne smemo pozabiti na vsa razočaranja. Politični spomin je včasih prekratek. Upamo, da ne bo tudi na teh volitvah.


Sporoči nam, kako se ti zdi naša rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!


Tvoje starejše sestre







bottom of page