top of page

Delo od doma oz. 'da se pri 27 letih ne bom počutila kot okorna babica'

Mislim, saj je fajn, to delo od doma. Res je super, ker ga lahko prilagodiš lastnemu tempu in ker ni treba izgubljati časa z vožnjo ter neskončnim iskanjem parkirišča (tako je delo od doma, vsaj v mojem primeru, tudi za okolje pravzaprav kar dobro). Pa še to srečo imam, da dejansko delam nekaj, kar me zares veseli in mi omogoča osebnostno rast. Skratka, v glavnem sem zadovoljna. Res zadovoljna.


Ampak vsak kovanec ima dve strani. Fleksibilen urnik, ki pride z delom od doma, je super stvar. Problem je le, da si težko postavim meje, ko pride do dela. Neredko se zgodi, da se par ur razvleče čez cel dan. Čeprav ure in ure iščem podatke - včasih dolgo brskam, le malo podatkov pa je primernih za zlitje na papir. Tu in tam me v domači pisarnici (ki je še nekoliko v delu, ampak omg, domača pisarnica <3) zmoti mucek ... Pa fant, ko pride s faksa in zahteva pozornost, pa prijateljica, ki me kliče po telefonu, ker se nismo slišali že 100 let (in bi RES bil že čas, da bi se), po vrhu vsega pa še moji možgani včasih odpotujejo na tisti dopust, ki so ga RES žejni (ker ga že presneto dolgo niso videli, začutili, presenetljivo pa najbolj pogrešam tisti "morski" vonj, tako da morda bo že dišeča svečka rešila 3/4 tega problema). Skratka, organizacija je malce problem.


Zanimivo je tudi vprašanje, kako se delo od doma odraža v rezultatih. Nima enoznačnega odgovora. Natalia Emanuel in Emma Harrington sta na podlagi vzorca klicnih centrov spletnega trgovca Fortune 500 leta 2020 ugotovili, da se je število klicev, ki so jih na uro prevzeli zaposleni v spletni trgovini, ki se je iz pisarn preselila na dom, povečalo za 8 %. Veliko manj pozornosti pa je bila deležna revidirana različica njunega članka, ki jo je maja objavila Banka zveznih rezerv v New Yorku. Povečanje učinkovitosti se je namesto tega zmanjšalo za 4 %. Ne gre za napako, ampak zgolj za to, da revidirana različica vsebuje natančnejše podatke, vključno s podrobnimi urniki dela. Ne le, da so zaposleni na daljavo sprejeli manj klicev, ampak so njihovi pogovori bili tudi manj kakovostni za razvijanje stika s potencialnimi kupci. Stranke so dlje časa čakale na telefon in več jih je tudi poklicalo nazaj (kar kaže na morebitne nerešene težave v prvem klicu).


Tudi nekatere druge študije kažejo na podobne trende. Na primer, David Atkin, Antoinette Schoar in Sumit Shinde so v Indiji izvedli raziskavo v sektorju vnašanja podatkov. Ugotovili so, da so bili tisti delavci, ki so delali doma, za 18 % manj produktivni kot njihovi kolegi v pisarni. Podobno so Michael Gibbs, Friederike Mengel in Christoph Siemroth na podlagi vzorca zaposlenih na daljavo v velikem azijskem podjetju ugotovili 19-odstotno zmanjšanje produktivnosti glede na predhodno uspešnost v pisarni. Če si kdaj večji del svojega delovnega časa preživela za mizo v domači jedilnici, te takšni rezultati morda ne bodo presenetili. Ljudje težje sodelujejo od doma.


Ampak nič bat! Ker jamranje ne pomaga nikomur, je treba poskušati zadevo nekako rešiti. Poleg tega je, vsaj zame, ta organizacijski zalogaj prav malce zabaven. Zato sem se se odločila, da tokratnji prispevek zaključim z "game planom" (ki bi morda prišel prav tudi tebi):

  1. Samostojno delo je super, ampak vsaj enkrat na teden naj vendarle poteka na drugi lokaciji in/ali v družbi. V mojem primeru, poklicala bom sodelavca in se bova dogovorila, da bova en dan delala skupaj. Pri meni, pri njemu, v kafiču, v knjižnici, vseeno. Ta taktika je preizkušena in res deluje.

  2. Pisarna je PISARNA. Ni namenjena prostočasnemu branju novic in gledanju novih videjev na YouTubu.

  3. Pisarna je delovno okolje. Če me ne moreš prositi, da pridem nekaj počistit, pospravit, skuhat, predebatirat, popravit, ko delam na drugi lokaciji, naj velja enako za delo od doma. Ko delam, delam.

  4. Delo po kosih. Zame niso striktni in niso vedno enako dolgi. Včasih, ko "padem noter", želim, da tako ostane in da delam naprej. Včasih pa pač rabim odmor.

  5. Malo moram "migat". Zadnje leto (oz. bodimo iskreni, več kot leto) sem zapostavljala zdravje in v ospredje postavljala vse ostalo. Zdaj je čas, da v ospredje znova spravim relativno zdravo prehranjevanje in vsaj določeno mero gibanja. Plan je torej, da ugotovim, kakšna vrsta gibanja bi mi najbolj ustrezala. Morda kakšno plavanje ali pa pač sprehajanje. Vsaj malo miganja na sobnem kolesu in par počepov. Toliko, da je nekaj. NEKAJ. Ja, tako daleč smo prišli, da se pri svojih 27 letih počutim kot okorna babica. Zato ... Počasi. :')

  6. Sproščena organizacija. Kaj to pomeni? Grobi plan, do kdaj bi rada opravila kaj - v dnevu, tednu, mesecu ... (pač odvisno, za kaj se gre). Zato, da lahko narišem tisto kljukico za opravljeno delo in se premaknem naprej.

Če tudi ti veliko delaš od doma, bi ti morda prišlo prav, da si sestaviš nekaj pravil. Morda bodo kakšna podobna mojim, ampak izhajaj iz sebe. Takšni napotki "sami sebi", ki so prilagojeni tvojemu življenju in potrebam, pridejo dosti bolj prav kot nasvet, da "manj stresiraj". Jah, saj vsi vemo, da stres ni glih super fajn za nas, ampak lažje je reči "manj stresiraj", kot pa to dejansko storiti. Ne pomaga. Konkretni nasveti tebe tebi (ki so tudi dejansko izvedljivi), pa ti bodo morda dejansko v pomoč. Preizkusi jih, črtaj tiste, ki ti jih ne uspe ohranjati in vključi nove, ko dobiš kakšno zanimivo in uporabno idejo.


Pa lepo se imej in veliko se smej!


M.L.

bottom of page