top of page

Oktobrske nevihte

Hladnejši dnevi, študij, kava ali čaj na mizi in, seveda, gora novic, ki so zaznamovale naša življenja. Tako nekako je izgledal oktober. Strokovnjaki so ugotovili, da je Slovenija dosegla napredek na področju preprečevanja nasilja v družini, manj pozornosti pa namenjamo drugim oblikam nasilja nad ženskami. V Ljubljani sta znova potekala pohod za življenje in protishod. Začelo se je zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih. Facebook je doživel enega najhujših izpadov v svoji zgodovini, s padcem Facebooka pa sta mrk doživela tudi Instagram in WhatsApp. Konec meseca je umrl James Michael Tyler, ki je igral nerodnega Guntherja, natakarja in vodje kavarne Central Perk v seriji Prijatelji.

Vir: Pexels

Kljub napredku, je na področju nasilja nad ženskami še veliko prostora za izboljšave

V oktobru je skupina strokovnjakov za ukrepanje proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini pri Svetu Evrope (SE) izdala prvo ocenjevalno poročilo o implementaciji Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima (oziroma o implementaciji istanbulske konvencije) v Sloveniji.


Ugotovili so, da je Slovenija dosegla napredek pri oblikovanju pravnih okvirjev na področju preprečevanja nasilja v družini. Pozdravljajo tudi spremembe kazenskega zakonika v zadnjih letih, med drugim opredelitev nasilja v družini, zasledovanja in prisilne poroke kot kaznivega dejanja ter spremembo definicije posilstva po modelu samo ja pomeni ja. Manj pozornosti pa Slovenija namenja drugim oblikam nasilja nad ženskami. V poročilu med drugim poudarjajo, da se mora Slovenija na vse oblike nasilja celostno odzvati, pri čemer je ključno, da država sprejme nov strateški dokument, ki obravnava vse oblike nasilja nad ženskami.


Strokovnjaki v poročilu med drugim priporočajo, naj Slovenija zagotovi celostno obravnavo vseh oblik nasilja nad ženskami, krepi prizadevanja za zagotavljanje zbiranja razčlenjenih podatkov o vseh oblikah nasilja ter krepi odziv sodstva, saj več primerov posilstva ter nasilja v družini zastara oz. se izgubi v sistemu.

Vir: Policija.si

V Ljubljani znova pohod (in protishod) za življenje

V začetku oktobra je v središču Ljubljane potekal pohod za življenje, ki se ga je udeležilo več ljudi kot lani. Voditeljica pohoda Urša Cankar Soares je pojasnila, da so do začetka pohoda dobili prek 400 prijav, ljudje pa so se prijavljali še ob začetku pohoda. Udeležil se ga je tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Poudaril je, da ne smemo pozabiti na temeljno pravico do življenja. Med udeleženci Pohoda za življenje je bil tudi poslanec SDS Branko Grims.


Ob tem je potekal tudi protishod Inštituta Danes je nov dan s sporočilom Moje telo, moja izbira, ki se ga je med drugimi udeležila tudi poslanka Levice Nataša Sukič. V izjavi medijem je pojasnila, da se je shoda udeležila, ker se je odločila, da je na strani svobodnega razpolaganja z lastnim telesom in svobodne izbire o rojstvu otrok. Tudi v Ženskem forumu SD opozarjajo, da so aktivnosti Katoliške cerkve in posameznih političnih strank v nasprotju s človekovimi pravicami žensk in pomenijo pasivno nasilje nad ženskami. Ustava v 55. členu določa, da je odločanje o rojstvu otrok svobodno in ob njenem sprejemu je bilo nedvoumno pojasnjeno, da obsega tudi pravico do umetne prekinitve nosečnosti.


Tudi me smo že pisale o tem, da so razne prisile na nosečnico, da bi rodila otroka, tako za nosečnico kot tudi za otroka lahko zelo škodljive. O splavu smo napisale kar dva prispevka - v prvem smo se osredotočile na posledice splava in posledice prisilne donositve, v drugem pa na vprašanji kaj sledi po odločitvi za splav in zakaj spolnost ne sme postati tabu.

Vir: Pexels

Facebook in Instagram sta se sesula


Facebook je v začetku oktobra doživel enega najhujših izpadov v svoji zgodovini, zaradi česar uporabniki po vsem svetu več ur niso mogli dostopati do svojih profilov in kontaktirati svojih prijateljev, družine, sodelavcev ... S padcem Facebooka pa sta mrk doživela tudi Instagram in WhatsApp.


Facebook je težave pripisal konfiguracijski napaki na usmerjevalnikih, ki je sprožila verižno reakcijo. Zanikali so kakršnokoli možnost izgube ali zlorabe osebnih podatkov. Tudi možnosti, da bi šlo za teroristični ali hekerski napad, niso omenjali.


Kako hitro so ljudje po vsem svetu opazili in občutili izpad, pove veliko o tem, kako odvisni smo od teh platform. Nekateri so za nekaj časa izgubili stike z bližnjimi, drugi pa so občutili tudi finančne posledice - na primer številni mali podjetniki, ki so za ohranjanje stika s svojimi kupci oziroma uporabniki odvisni od omenjenih aplikacij. Z izpadom je tako na površje znova prišlo vprašanje (prevelike) moči, ki jo ima Facebook. Kmalu zatem so ime krovnega podjetja spremenili v Meta in napovedali prehod v svet virtualne resničnosti oziroma Metaverse …


Zbiranje podpisov za predlog novele zakona o delovnih razmerjih


Začelo se je zbiranje podpisov volivcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, kot jo predlaga Sindikat policistov Slovenije. V sindikatu bi z novelo omejili možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja. V zadnjem letu se v policiji namreč dogajajo zlorabe tega instituta za discipliniranje zaposlenih, so izpostavili v sindikatu.


Zakon pa ne bi veljal le za policiste, vendar za vse zaposlene v javnem in v zasebnem sektorju. V sindikatu predlagajo, da bi morali biti za izrek opozorila izpolnjeni točno določeni pogoji, v zakon pa bi vnesli tudi možnost pravnega varstva. Predlog novele so podprli tudi v Inštitutu 8. marec, v Sindikatu mladi plus in v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Za vložitev predloga novele v državni zbor in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 podpisov, zadnji dan zbiranja pa je 11. december. Podpise lahko oddate na katerikoli upravni enoti, če pa imate urejen spletni podpis pa lahko to naredite zelo preprosto prek e-uprave.


Veliko kritik pa je letelo na delovanje in politično vmešavanje v delo policije tudi zatem, ko se je v začetku oktobra kljub vladni omejitvi gibanja pred parlamentom zbralo več tisoč protestnikov. Prišlo je namreč nasilja; policija je uporabila vodni top, solzivec, in sicer prek 400 plinskih nabojev in ročnih bomb. Pridržali so 25 ljudi, večinoma zaradi kršenja javnega reda in miru, tri pa zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov in dva protestnika.


Umrl je James Michael Tyler - Gunther iz Prijateljev

Če si pogledala serijo Prijatelji, se zagotovo spomniš nerodnega Guntherja, natakarja in vodje kavarne Central Perk. Igral ga je James Michael Tyler, ki je 25. oktobra umrl v starosti 59 let. Pred tremi leti se je soočil z diagnozo rak na prostati, ki se mu je zatem razširil na kosti in je na koncu zanj bil usoden.Tyler je nastopil v vseh desetih sezonah Prijateljev, oboževalci pa so ga označili kar za “sedmega Prijatelja”. Vse do konca je bil zagledan v Rachel (Jennifer Aniston), ki je na začetku serije prav tako opravljala delo natakarice v tej kavarni. Ljubezen ji je izpovedal šele v zadnji epizodi.Sporoči nam, kako se ti zdi naša rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!


Tvoje starejše sestre

Comments


bottom of page