top of page

Za lažje učenje <3

Približujejo se izpitni roki, tudi čas mature je ... Skratka, naporno obdobje je pred nami. Ampak maš to! Da ti bo morda malo lažje, pa v tem prispevku najdeš nekaj nasvetov za lažje in/ali hitrejše učenje (ter za preživetje v tem stresnem obdobju). ;)



1. Organiziraj se in ne pusti vsega za zadnji rok

Na koledarček napiši, kdaj imaš izpite in do kdaj moraš obvladati snov pri določenem predmetu. Planiraj tako, da boš, če gre vse po planu, zagotovo konec vsaj en dan pred izpitom. Zakaj? Zato, ker pogosto gre kaj narobe in, če slučajno pride kaj vmes v času, ko si se nameravala učiti, imaš na voljo še (vsaj) en bonus dan. Če ti vse uspe, kot si planirala, pa boš imela (vsaj) en dan, ki ga lahko nameniš sproščanju in temu, da na hitro znova preletiš snov ter jo tako utrdiš.


Zate smo pripravile tudi sestrski dnevni planer za učenje - morda ti pride prav (preneseš ga s klikom na fotko):



2. Druži se - produktivno

Med učenjem se ne rabiš zapreti med štiri stani in pozabiti na prijatelje. Sošolci in sošolke ti lahko pridejo zelo prav - učite se skupaj! Pri tem pa svetujem, da se dobite v knjižnici, kjer se ne morete pogovarjati. Pred tem se dogovorite glede tega, kaj boste posamično predelali in določite, kdaj boste šli na pavzo. Potem pa se na pavzi (ki jo časovno omejite) pogovorite o kakršnih koli vprašanjih, ki so se pojavile med predelovanjem snovi, debatirajte o predelanem in, seveda, vzamite si tudi vsaj kakšnih 15 minut, da izklopite možgančke. Nato lahko proces ponovite - isti dan ali kakšen drugi dan. Takšno sodelovanje je zelo dobro za utrjevanje snovi, hkrati pa boš na tak način preživela tudi nekaj časa s prijatelji.



3. Uči se na način, ki tebi najbolj ustreza

Načinov učenja je veliko. Eni radi pišejo svoje zapiske in jih nato krajšajo - tako z vsakim novim krajšanjem predelajo manj, vendar res tisto, kar je bistveno in kar si je težje zapomniti. Drugi prebirajo znov in jo nato poslušajo, ko gredo na vlak. Tretji snov prebirajo in podčrtujejo ključne stvari, ker si na tak način snov lažje zapomnijo. Četrti delajo miselne vzorce, peti vadijo, vadijo, vadijo in rešujejo različne probleme, ki se lahko pojavijo v izpitu. Kako se učenja lotiš, je odvisno od tega, katero snov predeluješ in od tvojih navad, preferenc. Če ti paše specifičen način, se ga drži. Ne vsiljuj drugih načinov, ker naj bi bili boljši, če ti niso udobni.



4. Uči se v drugem okolju kot preživljaš prosti čas

Tudi ko se učiš s prijatelji - učite se v knjižnici, družite na kavi pred knjižnico. Če si doma, del mize rezerviraj samo za učenje. Ko si tam, delaš. Ko imaš prosti čas, pa si drugje. :)



5. Izklopi mobitel in internet - ampak ...

Vemo, da to ni vedno mogoče (in v nekaterih primerih niti ni smisleno). Dobro pa je, da se poskusiš izogniti motečim faktorjem. Kakorkoli, včasih je dobro, da snov navežeš na nekaj, kar te zanima (več v posnetku spodaj).



6. Ne sekiraj se, če ti kaj ne uspe

Vsem kdaj spodleti in življenje (vsaj v Sloveniji) ponuja veliko možnosti. Ne more ti vedno vse uspeti, nič hudega, če ti spodleti. Bistveno je, da se znaš pobrati in znova poskusiti ali pa preusmeriti pozornost k nečemu drugemu. Dejansko je bistveno le, da se trudiš po najboljši moči in greš naprej. Ker to, da se znaš potem, ko ti kaj ne uspe, pobrati, je najbolj pomembno v življenju, saj se moramo slej kot prej soočiti s kakšnim razočaranjem. Tako da, vzami si nekaj časa zase, nato pa dvigni glavo in pojdi naprej. V vsakem primeru je in bo vse ok in me smo ponosne nate! <3


M. L.

bottom of page