top of page

Sončno sevanje in uporaba primerne zaščite - vse kar moraš vedeti

Ker je poletje čas, ko smo radi veliko na prostem - na plaži, v gorah, v mestu, kjerkoli pač že -smo tudi precejšen čas izpostavljeni soncu. Čeprav se zdi, da zavedanje o nevarnostih sončenja in nezaščitenega izpostavljanja sončnemu sevanju nasploh, raste, je zagorela polt še vedno "trendi" in tu in tam še vedno katero prepriča, da je dobro ure in ure ležati na soncu (brez zaščitne kreme ali z zaščitno kremo). O tem in o drugih vprašanjih glede sončnega sevanja, zaščitnih krem ter sončenja smo se pogovarjale s strokovnjaki, ki stojijo za spletno stranjo www.superskin.si - ponujajo številne izdelke za nego kože, pa tudi osebno svetovanje.

Vir: Pexels
Zakaj je tako pomembno, da se pred "sončenjem" namažemo z zaščitno kremo?

Kot so povedali na Superskin, ljudje izraz "sončenje" običajno razumejo kot večurno ležanje na soncu, kar vsekakor odsvetujejo - tudi če se namažeš z zaščitno kremo (!). Sončnemu sevanju smo sicer izpostavljeni vsakodnevno, tudi pozimi, če dežuje in tudi, če veliko časa preživimo za štirimi stenami. "Tako lahko poenostavljeno rečemo, da se 'sončimo' vsakič, ko je naša koža v stiku s sončno svetlobo – to pa je za večino ljudi vsakodnevno," so obrazložili.


"Sončna svetloba, ki pride do naše kože, je sestavljena iz UVA in UVB žarkov, ki so do naše kože zelo neprizanesljivi. Dolgo že vemo, da dokazano povzročajo kožnega raka. Število primerov kožnega raka je v svetu in tudi pri nas v stalnem porastu - v Sloveniji na leto za njim zboli več kot 4.000 ljudi, od tega približno 600 za najnevarnejšo obliko: malignim melanomom. To je prvi in po našem mnenju najpomembnejši argument za UV zaščito," so poudarili na Superskin.

Četudi se številni sončijo, ker se jim zdi zagorela polt privlačna, pa je potrebno spomniti, da so sončni žarki odgovorni za "več kot 90 % znakov prezgodnjega staranja, kot so gube, pigmentni madeži, povečane pore ter povešena koža. Raziskave kažejo, da osebe, ki redno uporabljajo UV zaščito, izkazujejo skoraj 25 % manj znakov staranja kože".


In ja, vemo, da na socialnih omrežjih krožijo izdelki, ki so namenjeni zaviranju takšnih in drugačnih znakov staranja kože. Vendar "uporaba kozmetičnih izdelkov in izdelkov proti gubam in hiperpigmentacijam kože (npr. retinol, kislinski pilingi in podobno) nima želenega učinka, če hkrati ne skrbimo za ustrezno zaščito pred soncem," so pojasnili na Superskin. "Še več: naredi se lahko dodatna škoda, poslabša se lahko stanje nečistoč, vnetij in podobnih kožnih težav".Cilj je torej, da do opeklin in zagorelosti sploh ne pride

"Ko UV žarki dosežejo kožo, poškodujejo kožne celice in povzročijo mutacije v njihovi DNK." Koža se sicer poskuša braniti pred vsem tem, kolikor se le da. "Poskuša absorbirati in razpršiti UV-žarke ter jim preprečiti, da bi dosegli globlje plasti in naredili še več škode. Pri tem začne proizvajati pigment, imenovan melanin, ki se kaže kot porjavela koža." Vendar človeško telo ni vsemogočno. Tudi koža ni. Če je izpostavljena več UV-žarkom, kot jih lahko prenese, so poškodbe lahko nepopravljive in kožne celice odmrejo. "Krvne žilice se razširijo, da povečajo pretok krvi in na prizadeto mesto pošljejo imunske celice, ki pomagajo 'počistiti' odmrle kožne celice. Vse to povzroča rdečico, oteklino in vnetje, ki je navzven vidno kot sončna opeklina," so obrazložili na Superskin.


"Vsaka zagorelost, torej rjava barva kože - niti ne nujno opeklina (!) - pomeni poškodbo kože. V prvi vrsti je pomembna ustrezna zaščita, da do teh poškodb ne pride!"

Kakorkoli, vseeno se kdaj lahko zgodi, da te ujamejo sončni žarki ... Po izpostavljanju soncu in kopanju v slani ali klorirani vodi Superskin strokovnjaki svetujejo losjone oziroma kreme za vlaženje kože. "Niti ni nujno, da gre za izdelek, specifično namenjen negi po sončenju, čeprav dotični izdelki običajno vsebujejo koktajl sestavin, ki na kožo deluje bolj pomirjevalno ali vlažilno. Na policah poiščite sestavine, ki skrbijo za regeneracijo in pomirjanje kože: denimo pantenol, alatonin, bisabolol, ekstrakt zelenega čaja, aloe vera in ceramidi ter se z rednim mazanjem zahvalite koži, da vas tako vestno varuje," so pojasnili.


Tako je vsekakor pomembno tudi, da vsakodnevno na obrazu in drugih izpostavljenih predelih nosimo kremo z SPF-om. "UVB žarki, ki povzročajo vidne opekline, so sicer res najmočnejši v toplejših mesecih, toda UVA žarki so prisotni čisto vse dni v letu – okna jih večinoma ne blokirajo." Nanos kreme z UV zaščito naj postane rutina (podobno kot umivanje zob). Danes niti približno niso vse kreme z UV zaščito takšne, kot so bile nekoč (se spomniš tistih gostih, mastnih krem, ki so puščale bele madeže ... ). "Danes je na trgu veliko krem, ki so lahke in se lepo vpijejo, za seboj pa ne puščajo mastnega občutka ali bele barve. Mnogi jih uporabljajo kar namesto jutranje vlažilne kreme, saj pogosto vsebujejo še odlične antioksidante in vlažilne sestavine." Omeniti pa je treba tudi, da je poleg vsakodnevnega nanosa pomemben tudi nanos "ustrezne količine izdelka (¼ čajne žličke za obraz recimo), nanose kreme pa je treba redno obnavljati – sploh v primeru potenja ali kopanja," so dodali na Superskin.Na kaj pa moramo biti pozorni pri branju etikete, ko izbiramo med različnimi kremami z UV zaščito na tržišču?

"V prvi vrsti na ustrezno višino zaščitnega faktorja," so poudarili strokovnjaki, ki stojijo za omenjeno spletno trgovino. Priporočajo čim višji zaščitni faktor - torej vsaj SPF 30 (še bolje SPF 50) ter uporabo vodoodpornih izdelkov - in sicer predvsem v toplejših mesecih ter v primeru večje izpostavljenosti UV sevanju (npr. na plaži, bazenu, v hribih, na potovanjih ... ). Vse bolj se uveljavljajo dodatne oznake, ki sporočajo višino UVA zaščite. Sistemi meritev so zelo kompleksni, vendar načeloma na Superskin priporočajo, da izbiraš "kreme s čim višjim SPF (UVB zaščita), ki imajo na embalaži označeno, da ponujajo zaščito širokega spektra, torej je višina UVA zaščite vsaj 1/3 višine UVB zaščite. Na kremah je to zapisano z besedo (broad spectrum ali zaščita širokega spektra) ali pa to označuje znakec UVA v krogcu".

Pozorna bodi tudi na zaščitne filtre – kreme vsebujejo ali mineralne ali kemične filtre, včasih pa tudi mešanico obojih. "Oboji so varni za uporabo, vendar za občutljivejšo kožo in oči pogosteje priporočamo izdelke z mineralnimi filtri – na seznamu sestavin jih prepoznamo kot cinkov oksid in titanijev dioksid. Vsi ostali filtri za zaščito pred UV sevanjem so kemični, ki pa se običajno lepše nanašajo, puščajo manj sledi in so všeč uporabnikom z bolj mastno kožo," so pojasnili na Superskin.


Saj to je vse super in prav, ampak zagorelost kljub vsemu omenjenemu nekatere še vedno zelo mika ... Na žalost tudi solarij ni primerna izbira. Zdrava zagorelost po izpostavljanju UV sevanju ne obstaja in mit, da je dobro pred poletjem narediti "podlago", da nas na morju ne opeče, ne drži. "Solarij dokazano predstavlja veliko nevarnost za razvoj kožnega raka in znakov prezgodnjega staranja in ga zato dermatologi že leta odsvetujejo. Glede na jakost in pogostost izpostavljanja je lahko to za kožo še bolj škodljivo od sončenja na opoldanskem soncu sredi poletja."


"S porjavelim tenom se velikokrat v svoji koži počutimo boljše in samozavestnejše. Temnejša barva prikrije kakšne nepravilnosti na koži in je v naši kulturi nasploh smatrana kot zaželena in lepa, zato lahko razumemo željo po zagoreli koži, čeprav pride z zelo visokim davkom. Kljub številnim kampanjam in naporom v to smer ni videti, da bo ta nezdrav trend kaj kmalu izzvenel. Vendar obstaja rešitev."

Porjavelost je lahko vendarle tudi zdrava - "če pride iz stekleničke in ne od izpostavljanja soncu". V zadnjih letih je izredno napredovala ponudba samoporjavitvenih izdelkov. Z njihovo pomočjo si lahko zagorela celo leto brez tveganja za razvoj kožnega raka in znakov staranja. "Sestavina v samoporjavitvenih izdelkih, ki pričara rjavo barvo, je DHA (dihidroksiaceton), vrsta sladkorja, pogosto pridobljena iz sladkorne pese. Ta reagira v stiku s proteini v kožnih celicah in začasno obarva kožo. Z naravnim procesom luščenja kožnih celic se počasi, v 7 ali 10 dneh, odstrani tudi barva. Zdrava porjavitev torej je mogoča, potrebnega je le malo truda."


Na Superskin so za konec poudarili še, da posledic morda ne boš opazila danes ali jutri. "Pogosto pa se zgodi, da je takrat, ko posledice opazimo, za njihovo odpravljanje že prepozno. Vsa dejstva govorijo v prid redni, vestni in pravilni uporabi UV zaščite." Tako je nega in zaščita kože - tvojega največjegta organa - ključna. Zakaj? Da lahko tudi tvoja koža ščiti tebe.


M. L.

Comments


bottom of page