top of page

Tedenskih (s)pet, 29. 6. - 6. 7.

Pokazal se je sonček in visoke temperature, bazen, morje in gozdovi kar kličejo. Komu se še karkoli ljubi? Upamo, da ti ni treba veliko početi v tem vremenu. Da počivaš nekje s sladoledom v roki in morsko soljo na koži! Medtem smo me zate pripravile novih Tedenskih (s)pet - da ostaneš na tekočem ;) Aja, pa ne pozabi na kremo za sončenje (tudi če se zgolj "senčiš")!


Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale (kot te morda delo in/ali študij)! Zagotovo ti vse skupaj rata prebrat v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če uživaš v vikendu) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki). Če te zanima še več, pokukaj v rubriko Drugo dogajanje v minulem tednu na dnu Tedenskih (s)pet!Po enajstmetrovkah izgubili proti Portugalcem

Ključno: Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3.


Podrobno: Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva po rezultatu 0:0 po podaljških šele po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3. Pred tem je vratar in kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak ubranil enajstmetrovko portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda. Izbranci Matjaža Keka so sicer že s prebojem v izločilne boje dosegli največji uspeh na velikih tekmovanjih.Zanimivo: Dogajalo pa se ni le v nogometu. Športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na tekmi v težavnosti za svetovni pokal v Innsbrucku. V finalu je priplezala do vrha in v Avstriji po balvanih slavila še v težavnosti. Kolesar Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je na dirki po Franciji z zmago v četrti etapi znova oblekel rumeno majico vodilnega. Slavil je že 12. etapno zmago na rumeni pentlji.Konec stavke upravnih enot

Ključno: Delo na upravnih enotah bo normalno steklo v ponedeljek, zatem ko so minuli petek podpisali stavkovni sporazum.


Podrobno: Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so podpisali stavkovni sporazum. Sporazum bo predvidoma v uradnem listu objavljen v ponedeljek in začel veljati v torek. Delo na upravnih enotah bo normalno steklo v ponedeljek. Stavkovni sporazum med drugim vključuje zavezo o dodatnem nagrajevanju nadpovprečno obremenjenih zaposlenih na upravnih enotah, tistih zaposlenih, ki bodo pomagali pri odpravljanju zaostankov, in zaposlenih, ki nadomeščajo začasno odsotne javne uslužbence.


Vendar delovanje države je zaradi obsežnih stavk v javnem sektorju iz dneva v dan bolj ohromljeno. V 16 združenjih, ki sestavljajo Gospodarski krog, so opozorili, da stavke otežujejo ali celo onemogočajo številne aktivnosti gospodarstva in državljanov. Vlado pozivajo, naj v najkrajšem času zagotovi nemoteno delovanje javnih storitev. Kot trenutno najbolj problematična označujejo področja izdaje gradbenih dovoljenj, zaposlovanja tujcev in zdravstva.


Zanimivo: Dodajmo, da nastajajoča proračunska predloga za 2025 in 2026 po vladnih trditvah zagotavljata sredstva za uresničitev glavnih koalicijskih zavez. Zagotovila bo sredstva za izvedbo zdravstvene reforme in reforme sistema plač v javnem sektorju, pa tudi napovedana sredstva za izvedbo gradnje javnih najemnih stanovanj in za obnovo po lanski ujmi. Poleg tega je v ponedeljek strokovna delovna skupina pripravila končni predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 in ga predala ministru za izobraževanje Darju Feldi. Predlog med drugim predvideva več športne vzgoje in obvezen drugi tuj jezik v osnovni šoli.Britanija z laburisti, Francija s skrajno desnico

Ključno: Na parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji so slavili opozicijski laburisti, v prvem krogu volitev v Franciji pa je največ glasov dobila skrajna desnica.


Podrobno: Minulo nedeljo je skrajno desni Nacionalni zbor je zmagal v prvem krogu parlamentarnih volitev v Franciji, osvojil je nekaj več kot 33 odstotkov glasov, leva Nova ljudska fronta 28, vladajoče sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona pa je zasedlo tretje mesto z 20,8 odstotka.


V Veliki Britaniji pa so se po 14 letih vladavine konservativcev na oblast vrnili laburisti pod vodstvom premierja Keira Starmerja, ki ob prepričljivi večini v parlamentu obljubljajo prenovo države. Konservativci so doživeli najhujši poraz v sodobni zgodovini. Odgovornost zanj je prevzel dosedanji premier Rishi Sunak, ki odhaja s položaja.Zanimivo: Mimogrede, medtem je madžarski premier Viktor Orban predstavil novo zavezništvo s ciljem oblikovanja skrajno desne skupine v Evropskem parlamentu. Zavezništvo Domoljubi za Evropo, v kateri so madžarska stranka Fidesz, avstrijska desničarska svobodnjaška stranka (FPÖ) in češka populistična liberalna stranka ANO. Poleg tega je Madžarska prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. Med prioritetami so madžarske oblasti med drugim izpostavile gospodarsko konkurenčnost EU, širitev unije in zajezitev nezakonitih migracij.Trump pridobil imuniteto, Biden soočen s pozivi k odstopu

Ključno: Vrhovno sodišče ZDA je potrdilo imuniteto bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu, predsednik Joe Biden pa se je soočil s pozivi k odstopu od kampanje po zanj poraznem televizijskem soočenju.


Podrobno: V ponedeljek je vrhovno sodišče ZDA potrdilo imuniteto predsednika ZDA za njegova uradna dejanja, ne pa tudi za zasebna oz. neuradna. Gre za velik uspeh za Trumpa, ki je odločitev nemudoma pozdravil kot "veliko zmago za demokracijo". Trumpu bodo kazen po obsodbi zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov na newyorškem sodišču izrekli šele 18. septembra. Izrek kazni je bil sprva predviden 11. julija, vendar pa Trumpovi odvetniki po odmevni odločitvi vrhovnega sodišča o imuniteti zahtevajo razveljavitev obsodbe.Sicer pa so se v ZDA po televizijskem soočenju med Bidnom in Trumpom ter med naraščanjem zaskrbljenosti v vrstah demokratske stranke pojavile govorice, da je Biden začel razmišljati o možnosti odstopa od predsedniške kampanje. Vendar je Bela hiša to zanikala in zagotovila, da Biden nadaljuje kampanjo.


Zanimivo: Biden je v ponedeljek v nagovoru Američanom kritiziral odločitev vrhovnega sodišča, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja in jo označil za nevaren presedan, ki položaj predsednika spreminja v položaj kralja.Izrael z največjim zasegom palestinskega ozemlja v 30 letih

Ključno: Izraelske oblasti so odobrile zaseg približno 12,7 kvadratnih kilometrov ozemlja na zasedenem Zahodnem bregu in ga razglasile za državno ozemlje. Gre za največji zaseg palestinskega ozemlja v zadnjih treh desetletjih.


Podrobno: Izraelske oblasti so odobrile širitev nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je v četrtek opozorila izraelska nevladna organizacija Mir zdaj in pojasnila, da to vključuje gradnjo 5295 stanovanjskih enot. Dodala je še, da je Izrael hkrati legaliziral tri naselbine. Omenjena organizacija je v sredo poročala, da je Izrael odobril zaseg približno 12,7 kvadratnih kilometrov ozemlja na Zahodnem bregu in ga razglasil za državno ozemlje. Ob tem je opozorila, da gre za največji zaseg palestinskega ozemlja v zadnjih treh desetletjih in dodala, da je Izrael od začetka letošnjega leta za državno ozemlje razglasil okoli 23,7 kvadratnih kilometrov Palestine.


Izrael je zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in območje Gaze v vojni leta 1967. Tamkajšnje gradnje naselbin so v skladu z mednarodnim pravom nezakonite. Kljub nasprotovanju v tujini pa je Izrael v zadnjih desetletjih po vsem Zahodnem bregu zgradil več deset naselbin, kjer ob treh milijonih Palestincev živi okoli 500.000 Izraelcev.


Zanimivo: V čertek je palestinsko islamisitčno gibanje Hamas katarskim posrednikom predložilo nove predloge za prekinitev ognja v Gazi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril napotitev pogajalske ekipe na nove pogovore.Drugo dogajanje v minulem tednu

Začnimo v Sloveniji. V ponedeljek je računsko sodišče izdalo predlog poročila revizije zaključnega računa proračuna za leto 2023, v okviru katere je preverjalo tudi sporni nakup stavbe na Litijski. Kot je razvidno iz osnutka revizijskega poročila, računsko sodišče med drugim ugotavlja, da ministrstvo za pravosodje pri pripravi proračuna za leto 2023 nakupa stavbe ni načrtovalo, zanj ni imelo zagotovljenih sredstev in investicijske dokumentacije, a je kljub temu začelo aktivnosti, povezane z nakupom. S tem je ravnalo v nasprotju z zakonom o javnih financah.


Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek, ki ga je vodila v zvezi s sumom nepravilnosti pri izboru izvajalca za pesem Evrovizije 2024. Pri izvedbi postopka izbora je zaznala korupcijska tveganja, zato je RTVS izdala več priporočil. Omenimo še, da je računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja strank SDS, Gibanje Svoboda in SD v letu 2022. Svobodi in SD je po opravljeni reviziji izreklo pozitivno mnenje, SDS pa mnenje s pridržkom, ker stranka posameznih prispevkov, pridobljenih v nasprotju z zakonom, ni nakazala v humanitarne namene in ker ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb. Skupaj je računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja šestih strank, razen SDS so vse dobile pozitivno mnenje.


Vodje parlamentarnih strank pa so v sredo na posvetu govorili o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor (DZ). Koalicija ga po veliki podpori na posvetovalnem referendumu podpira. Ker je zanjo potrebna dvotretjinska večina v DZ, je jeziček na tehtnici NSi, ki je predlagala povečanje števila volilnih enot in izvoljenih poslancev ter absolutni preferenčni glas. SDS predlogom nasprotuje. Je pa odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo podprl vladni predlog spremembe zakona o pomoči ribičem. Ta predvideva spremembo člena o nadomestilih za izpad dohodka zaradi oviranega ribolova in člena o pravni pomoči ribičem spričo kazni, ki jim jih za ribolov v morju, ki po arbitraži pripada Sloveniji, izdaja Hrvaška.


Vlada se je seznanila z informacijo o nameravanem podpisu pisma o nameri med obrambnima ministrstvoma Slovenije in Francije. S podpisom pisma se bodo začeli postopki za morebitno nabavo in uvedbo topniških oborožitvenih sistemov caesar in sistemov zračne obrambe mistral v Slovensko vojsko. Obenem bo s tem izpolnjen pogoj za oddajo vloge za pridobitev evropskih sredstev za izgradnjo skupnih vojaških zmogljivosti. Poleg tega je poslanska skupina SDS napovedala vnovično vložitev interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, tokrat zaradi ugotovitev računskega sodišča, da lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.


Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v izjavi ob zaključku meseca ponosa poudarila, da so napadi na predstavnike skupnosti LGBTIQ+ nedopustni in predstavljajo krut opomnik, da se ta skupnost še vedno sooča z diskriminacijo in nasiljem. Kritična je bila tudi do tistih, ki se na takšne napade ne odzovejo ustrezno in dovolj odločno. Omenimo pa še, da je bilo na zavodu za zaposlovanje ob koncu junija registriranih rekordno nizko število brezposelnih, 43.369.


Gremo še v tujino. Nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof je prisegel kot novi predsednik nizozemske vlade, potem ko se je moral položaju zaradi nezadostne podpore odpovedati vodja skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders. Medtem je Francosko tožilstvo zahtevalo obtožnico za znanega francoskega režiserja Benoita Jacquota zaradi posilstva igralk Isilde Le Besco in Juliee Roy. Podobne obtožbe na račun režiserja so nato podale še druge igralke.Madžarski premier Viktor Orban je obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruski voditelj je po pogovorih, ki jih je sicer označil za odkrite in koristne, ponovil svoje stališče, da bi Kijev moral umakniti sile iz štirih vzhodnih regij. Orban, ki si prizadeva za pogajanja med Kijevom in Moskvo, je priznal, da bo za vzpostavitev miru potrebnih še veliko korakov. Do Orbanovega obiska so bili kritični v številnih evropskih prestolnicah, vključno s Kijevom. Medtem članice Nata naj ne bi podprle načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je z njim skušal okrepiti podporo zavezništva Ukrajini v primeru, da bi Donald Trump, ki je bil že večkrat kritičen do Nata, januarja 2025 znova postal predsednik ZDA.


V torek sta v neurju, ki je zajelo Črno goro, umrli dve osebi. Neurja so prizadela tudi več krajev v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. V četrtek pa je Orkan Beryl na svoji uničujoči poti po Karibih povzročil najmanj devet smrtnih žrtev in praktično uničil dva manjša otoka. Dodajmo, da je v stampedu med hindujskim verskim zborovanjem blizu mesta Hathras na severu Indije življenje izgubilo najmanj 121 ljudi. Nesreča se je zgodila, ko so udeleženci zapuščali prizorišče skupaj z gurujem, medtem pa jih je zajel močan peščeni vihar, zaradi česar je nastala panika.Za konec dodajamo še en "disclaimer", ker se nam zdi prav, da veste, čemu sledimo pri pisanju in kje črpamo informacije. Nabor ustvarjamo na podlagi lastne presoje - kar se nam zdi najpomembnejše in/ali najzanimivejše v minulem tednu. Gre za subjektivno oceno, morda se z našim naborom ne strinjaš vedno, zato z namenom tega, da ti ne uide kakšna pomembna novica, vsakih Tedenskih (s)pet dopolnimo z razdelkom Drugo dogajanje v minulem tednu, kjer najdeš nekaj povedi o vsem ostalem, kar se je dogajalo. Informacije črpamo iz domačih in tujih verodostojnih medijev (STA, Večer, RTV SLO, Dnevnik, Delo, 24ur.com, N1, The Guardian, CNN, BBC, The Atlantic, The New York Times, Vox, Politico). Pri pisanju pa sledimo Kodeksu novinarjev Slovenije.


Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

コメント


bottom of page