top of page

Tedenskih (s)pet, 11. 3. - 18. 3.

Oj! Upamo, da za tabo ni tako naporen teden, kot je za nami. Vendar tudi takšni tedni morajo biti. Takšni tedni so pogosto tudi najbolj zanimivi tedni. ;) Kakorkoli, preidimo k bistvu - k petim osrednjim novicam prejšnjega tedna. Če te zanima še več, pa pokukaj v rubriko Drugo doganjane v minulem tednu na dnu Tedenskih (s)pet!

VIr: Pexels

Obljubimo, da te ne bomo preveč utrujale. No, malo te morda bomo. Vendar zagotovo ti vse skupaj uspe prebrati v nekaj minutkah. Če se ti enostavno ne ljubi (in če je šola/študij/delo zavzela že čisto preveč tvoje energije in časa) pa lahko preletiš samo, kar je ključno (za to pa zagotovo rabiš največ dve minutki).



Novosti na področju šolstva in davkov

Ključno: Na tretjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju so potekale razprave o reformi šolskega in davčnega sistema. Glede davčne reforme se vlada nagiba v smer razbremenitve plač in progresivne obdavčitve nepremičnin, glede sprememb v šolstvu pa je po besedah premierja Roberta Goloba fokus predvsem na zeleni usmeritvi in digitalni preobrazbi ter digitalni pismenosti.


Podrobno: Davčna reforma, ki naj bi bila izpeljana do leta 2025, bo po Golobovih besedah šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja. Finančni minister Klemen Boštjančič pa je dejal, da je cilj enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika. Po novem bodo vsi dohodki posameznika (plače, trenutno neobdavčen regres, prevoz na delo, malica, socialni transferji) všteti v novo davčno osnovo. Po napovedih splošne davčne osnove ne bo več, bo pa določen znesek dohodka, ki bo ostal neobdavčen. Upoštevani bodo še odbitki, ki pa v tem trenutku še niso znani. Druga velika predvidena sprememba v okviru davčne reforme je davek na premoženje, pri katerem se zaenkrat osredotočajo pretežno na nepremičnine. Boštjančič je pojasnil, da bo pri nepremičninah obdavčitev progresivna (višja obdavčitev za vsako dodatno nepremičnino, pri čemer bo pomembnejša vrednost kot število nepremičnin v lasti).


Koalicija je razpravljala tudi o smernicah za reformo osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja, prve spremembe (sklop novih prehranskih smernic) načrtuje že za prihodnje šolsko leto. Vizija izobraževanja do leta 2033, posodobitev učnih načrtov, spremembe pri razvrščanju in ocenjevanju ter digitalizacija bodo sledili leta 2024 ali kasneje. Golob je glede šolske reforme izpostavil prilagojevanje izobraževanja in učnih načrtov zeleni usmeritvi in digitalni preobrazbi. Minister za vzgojo in izobraževanje Darja Felde pa je med drugim omenil posodobitev vseh učnih načrtov in katalogov znanj v srednjem strokovnem izobraževanju, pomen ponovnega uvajanja vajeništva, spremembo načina ocenjevanja in preverjanja znanja ter prav tako digitalizacijo.


Zanimivo: Na tej točki je težko govoriti o tem, kakšen bo končni učinek davčne reforme, saj podrobnosti še niso jasne. Glede sprememb v šolstvu pa, nekatere bi vlada rada vpeljala že z naslednjim letom. Takšne so tudi spremembe šolske prehrane - v šole želijo vpeljati bolj zdravo prehrano in bolj ekonomično delovanje šolskih kuhinj. V šolski sistem bodo vpeljali tudi principe trajnostnega obdelovanja zemlje.



Vlada sprejela predlog novele zakona o zaposlovanju tujcev

Ključno: Sprejeti predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev skupaj s prav tako nedavno sprejetim predlogom novele zakona o tujcih, poenostavlja postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev.


Podrobno: Predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev prejšnji petek obravnavali socialni partnerji, pri čemer večjih pripomb niso imeli. Po novem bo tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja lahko zamenjal delodajalca in delovno mesto ali se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja zavoda za zaposlovanje, torej brez odločbe upravne enote. Za področje državnega oz. javnega sektorja, predvsem na področju zdravstva in socialnih storitev, kjer vlada pomanjkanje ustreznega kadra, predlagajo, da se za zaposlovanje tujcev novela ne uporablja. To pomeni, da zavod za zaposlovanje ne bo dajal soglasij k njihovim zaposlitvam v javnem sektorju. Novo je še, da bodo prosilci za azil, ki imajo na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito, pravico do dostopa na trg dela, lahko pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali po treh mesecih statusa prosilca za azil. Pred uveljavitvijo novele velja, da imajo prost dostop na trg dela po devetih mesecih statusa prosilca za azil.


Ambasada Rog in Delavska svetovalnica pa sta pozvala vlado in poslance k zavrnitvi novele zakona o tujich, s čimer naj bi preprečili ločevanje družin. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč iz njega črtalo odpravo pogoja izpita iz slovenskega jezika na ravni A1 za podaljšanje dovoljenja za bivanje družinskih članov.


Zanimivo: Ta petek pa se je na ustanovni seji sestal strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki bo deloval pri predsedniku vlade. Namen sveta je nasloviti sovražni govor, da ga bo moč preprečevati in po potrebi tudi sankcionirati. Družba bo tako na dolgi rok bolj zdrava in stabilna, je ocenil premier Robert Golob. V strateškem svetu bodo sodelovali predstavniki ministrstev, nevladnih organizacij in posamezniki na Golobovo osebno povabilo. Vodi ga direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.



Revizija poslov UKC Ljubljana pokazala številne nepravilnosti

Ključno: Revizija poslov UKC Ljubljana je ob pogostem nespoštovanju predpisov pokazala, da se dobavitelji UKC pojavljajo tudi tamkaj zaposleni.


Podrobno: Do odklonov prihaja pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so odkrili tudi oddaje naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja oziroma tako imenovano drobljenje naročil. Vodstvo UKC je poročilo že predalo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), dali naj bi ga tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU). Tudi ministrstvo za zdravje je napovedalo ukrepanje.


Dan kasneje je strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar člane sveta UKC Ljubljana obvestila o svojem odstopu s funkcije. Ob obvestilu o odstopu od položaja, ki ga je prevzela leta 2017, ni podala pojasnil o razlogih za takšno odločitev. Iz UKC Ljubljana so sporočili, da mora njeno odstopno izjavo v skladu s statutom obravnavati svet zavoda.

Vir: Pexels

Zanimivo: Tarča je v četrtek razkrila povezavo družine kirurga Romana Bošnjaka s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred dnevi vodil Bošnjak. Direktor UKC-ja Ljubljana je v oddaji Tarča dejal, da so na podlagi podatkov, ki so jih imeli v četrtek zjutraj, Bošnjaku dali opomin pred odpovedjo. Bošnjak še ni prevzel opomina pred odpovedjo delovnega razmerja. Primer bo obravnavala tudi služba za korporativno varnost - natančno poročilo o dogajanju pričakujejo v 14 dneh, je povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Jug. Povedal je še, da tudi sam ne pozna razlogov za nedavni odstop Buturović Ponikvar.



Francija in Španija s pokojninsko reformo - Francozi s protesti, Španci brez množičnega odpora

Ključno: Francoska vlada je sprejela nepriljubljeno pokojninsko reformo. Za razliko od Francije pa tovrstna reforma v Španiji, ki jo mora še potrditi njihov parlament, ni naletela na množičen odpor, kritizirajo pa jo podjetniki in opozicija.


Podrobno: Francoska vlada je pokojninsko reformo, ki predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let, sprejela s pomočjo ustavnega instrumenta, po katerem lahko reformo sprejme sama. Spodnji dom parlamenta, kjer naj bi za potrditev zmanjkalo nekaj glasov, tako ni glasoval o predlogu, ki ga je pred tem potrdil senat. Predlog je med Francozi zelo nepriljubljen, proti odločitvi vlade je na ulicah protestiralo več tisoč ljudi, sindikati pa so napovedali nove stavke in proteste. Izbruhnili so tudi izgredi, policija pa je proti protestnikom uporabila solzivec in prijela 310 ljudi. Naslednji dan pa so Francoski poslanci vložili dva predloga nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, ker je v četrtek mimo parlamenta sprejela to nepriljubljeno pokojninsko reformo. Zaradi sprejema reforme mimo parlamenta so poslanci poslanske skupine neodvisnih poslancev Liot danes vložili medstrankarski predlog nezaupnice vladi, ki so ga podpisali tudi člani levega zavezništva Nupes. Drugi predlog nezaupnice pa so vložili poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Tudi protesti so se nadaljevali.


Na drugi strani je pokojninska reforma v Španiji bolje sprejeta, četudi ne iz vseh strani. Španska vlada premierja Pedra Sancheza je v četrtek potrdila pokojninsko reformo, ki med drugim predvideva povečanje prihodkov pokojninskega sklada s počasnim, toda vztrajnim višanjem prispevkov. Za razliko od Francije reforma, ki jo mora še potrditi španski parlament, ni naletela na množičen odpor, čeprav jo kritizirajo podjetniki in opozicija.


Zanimivo: Stavke so bremenile tudi Veliko Britanijo. V sredo je potekala stavka britanskih učiteljev, univerzitetnih predavateljev, državnih uslužbencev, voznikov londonske podzemne železnice in novinarjev, sodelovalo je okoli 400.000 ljudi, in sicer zaradi vprašanj, povezanih s plačami, pokojninami in delovnimi pogoji. Sindikati, ki zastopajo zdravstvene delavce v Angliji, so v četrtek dosegli dogovor z britansko vlado o končnem predlogu glede plač, s čimer bi lahko končali stavke, ki so prizadele javni zdravstveni sistem (NHS). Veliko Britanijo je namreč v minulih mesecih zajel val stavk, kar je okrepilo pritisk na premierja Rishija Sunaka.



Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo Putina

Ključno: V petek je mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi domnevnih vojnih zločinov.


Podrobno: Putina sumijo odgovornosti za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij, so sporočili iz sodišča v Haagu. Rusija sicer ni članica ICC - tako ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog. V Kijevu in več zahodnih prestolnicah so izdajo naloga za aretacijo Putina pozdravili in jo označili za zgodovinsko. Moskva pa je izpostavila, da nalog nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven.

Isti dan je slovaški premier Eduard Heger sporočil, da bo Slovaška Ukrajini poslala 13 bojnih letal MiG-29. Odločitev je najavil dan po tem, ko je dobavo sprva štirih lovcev MiG-29 sovjetske izdelave Kijevu naznanila Poljska. V Kremlju so že napovedali njihovo uničenje in obsodili "vse večjo vpletenost" članic Nata v konflikt. Mimogrede, zaradi vojne v Ukrajini je uvoz orožja v Evropo v zadnjem petletnem obdobju narasel za 47 odstotkov, v evropskih članicah Nata celo za 65 odstotkov. Poročilo Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave Sipri je pokazalo, da je Ukrajina postala tretja največja uvoznica orožja na svetu.


V torek pa je odmevala novica, da je ruski lovec nad Črnim morjem trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom, ki je po navedbah ZDA izvajal rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru. Moskva je odgovornost za padec drona zanikala. Zaradi incidenta sta se v sredo po telefonu slišala obrambna ministra ZDA in Rusije Lloyd Austin in Sergej Šojgu. ZDA so nato v četrtek objavile videoposnetek trčenja.


Omenimo še, da je z današnjim dnem kitajski predsednik Xi Jinping na obisku v Moskvi, kjer ostaja do srede. V Kremlju so navedli, da se bo kitajski voditelj s Putinom pogovarjal o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko.


Zanimivo: Norveška, ki je v kontekstu posledic ruskega napada na Ukrajino postala največji dobavitelj zemeljskega plina EU, bo trenutne povečane ravni dobav ohranila naslednjih štiri, pet let, je ob srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom dejal norveški premier Jonas Gahr Store.



Drugo dogajanje v minulem tednu

Začnimo v Sloveniji. Parlamentarni odbor za kulturo je računskemu sodišču predlagal, naj izvede revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja RTVS. Zaradi sumov o nepravilnostih, ki se pojavljajo v javnosti, so računskemu sodišču naložili, naj še posebej preveri pravilnost in zakonitost sestave letnega poročila javnega zavoda za 2022. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je medtem na novinarski konferenci dejal, da ne bo odstopil, kljub sodbi višjega delovnega sodišča, da je bilo njegovo imenovanje za generalnega direktorja leta 2021 nezakonito. Koalicija Za otroke gre je vložila pritožbo na ESČP zaradi nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika z argumentacijo, da posvojitev otrok v družino istospolnih partnerjev ni človekova pravica ... In me smo znova ostale brez besed. Kakorkoli, v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) pa bodo iz bazena za mokro skladiščenje v novozgrajeno zgradbo za suho skladiščenje prihodnji teden začeli premeščati prvih 300 ton izrabljenega jedrskega goriva. Novo skladišče so zgradili v okviru zadnje desetletne varnostne nadgradnje Neka. Šlo je za osemletni projekt, ki bo Nek stal skoraj 100 milijonov evrov.


Skočimo še čez mejo. V ZDA je po letu 2008 propadla prva večja banka, SVB, velika posojilodajalka tehnološkemu sektorju, v Evropi pa se je v težavah znašla banka Credit Suisse. Ob tem omenimo, da Evropska centralna banka (ECB) nadaljuje pot zaostrovanja denarne politike. Svet ECB je glavne obrestne mere v evrskem območju tako dvignil šestič zapored. Kljub zadnjim pretresom na finančnih trgih jih je skladno z napovedmi zvišal za 0,5 odstotne točke. Evropska komisija je predstavila predlog reforme delovanja evropskega trga elektrike, katere namen je povečati zaščito porabnikov, tako gospodinjstev kot podjetij. Poleg tega želi komisija spodbuditi naložbe v obnovljive vire energije in okrepiti konkurenčnost evropske industrije. Poglejmo še malo dlje od Slovenije. Iranske oblasti so sporočile, da so v zvezi s skrivnostnimi zastrupitvami učenk aretirale več kot sto ljudi. Zaradi zastrupitve je bilo prizadetih več kot 5000 učenk v okoli 230 šolah. Medtem ko ponekod največje gorje povzročajo ljudje, v drugih krajih mori narava. V Malaviju in Mozambiku je umrlo več kot 400 ljudi, potem ko je tropski ciklon Freddy ob vrnitvi nad jug afriške celine znova prizadel obe državi z nalivi in močnim vetrom. Freddy je sicer postal najdlje trajajoči tropski ciklon v zgodovini.

Spremljaj Tedenskih (s)pet - vse, kar moraš vedeti, da lahko (tudi ti) spreminjaš svet!


- Starejše sestre

Comments


bottom of page