top of page

Prvega januarja pa res začnem ...

Kar 91 odstotkov populacije generacije Z in 88 odstotkov milenijcev se poslužuje oblikovanja novoletnih zaobljub. Najpogostejša izmed obljub je ta, da se končno resno lotimo diete in redne telovadbe ter se enkrat za vselej spravimo v dobro formo. Gotovo pa se je kateri izmed vas v preteklosti že zgodilo, da so po mesecu ali dveh vaše zaobljube splavale po vodi. V veliki meri nam lahko pri doseganju želenih rezultatov pomaga osebni trener, a motivacija po spremembi leži na vsakem posamezniku, zagotavlja 23-letna osebna trenerka in bivša študentka kinezologije Nastja Možič.



Veliko ljudi se ob začetku novega leta na primer odloči za hujšanje. Zakaj misliš, da hrepenimo po spremembah, ki se jih na koncu koncev potem ne držimo?

Vsak si želi sprememb na boljše, še posebej, ko gre za tvoje telo. Živimo v času, kjer se idealna postava ter zdravo življenje še posebej promovirata in je to zaradi družbenih omrežij veliko bolj prisotno kot prej. Razlog, da se nato prehrane in treningov ne držimo, so največkrat preveliki cilji, ki jih čez noč ni mogoče doseči. Tako lahko motivacija hitro pade.

So vse te zaobljube sploh smiselne, saj gre v resnici za neko obremenjevanje in stres? Osebno mislim, da zaobljube niso nič slabega. Bi pa poudarila, da bi morale biti bolj smernice kot nekaj »strogega«, saj tako hitreje pride do odpora. Če bi se vsak osredotočil na razumevanje zdravega življenja in počasi stopnjeval treninge in prehrano, bi to veliko lažje postala navada oziroma nekaj vsakdanjega.

Kako torej ohraniti motivacijo za treninge? Razlogov za motivacijo je veliko in so odvisni od vsakega posameznika, a problem motivacije je, da je hitro zmanjka. Če se osredotočaš samo in zgolj na motivacijo, je to kratkoročna rešitev. Je pa res, da je motivacija zelo pomembna v začetnih fazah srečevanja s športom in zdravo prehrano. Če pa želimo dolgoročno zdravo živeti, jesti, športati, pa se ne smemo zanašati samo na motivacijo, ampak nam mora to priti v navado.


Kaj bi svetovala začetnikom, ki nimajo športnih navad?

Postopnost in vztrajnost. Ne pretiravati, počasi se spoznavamo s športom, treningi, gibanjem, prehrano… Tako se izognemo vsem morebitnim poškodbam ter izgubi motivacije. In ne bodite prestrogi do sebe, nagradite se s počitkom, »cheat meal-om«, saj lahko le tako dosežemo zdravo razmerje, da se nam vse skupaj ne zameri.


Tvoja življenjska pot je že od nekdaj povezana s športom. Začela si že zelo zgodaj. Športnica sem praktično odkar pomnim. Začela sem z gimnastiko, nadaljevala z atletiko, trenutno pa sem bolj usmerjena v fitnes, ker je to tudi moje delo.

Zakaj in kako si se za fitnes odločila? V fitnesu sem končala po naključju, ko mi je osebni trener predlagal, da grem na Bikini tekmovanje. Prav tako mi je zaradi faksa primanjkovalo časa za tekmovalno atletiko, preselila sem se na obalo in enostavno ni bilo več mogoče. Vztrajam pa, ker sem od nekdaj športnica in imam rada gibanje.

Kateri so po tvojem mnenju glavni temelji za dolgoročno uspešno kariero kot fitnes trener?

Na pamet mi takoj pride to, da se moraš zavedati, da nikoli ne boš znal vsega. Posledično se boš konstantno učil, pridobival in širil svoje znanje. Torej, sprejemaj stranke, za katere veš, da jim lahko pomagaš doseči želene rezultate, bodi iskren in delaj to z ljubeznijo.


Kako v času korone vseeno učinkovito in pravilno izvajati vadbe? Trenutno je veliko spletnih programov, kjer se da marsikaj narediti. Pri tem je potrebno izbrati program, ki nudi tudi demonstracijo pravilne izvedbe. Imam tudi svoj program »Fit z Nastjo«, kjer pred začetkom programa predelamo vse pravilne izvedbe vaj in opozorimo na vse morebitne napake. Je pa res, da veliko težje kot trenerka nadziram pravilno izvedbo, zato strankam svetujem, naj svojo izvedbo spremljajo na primer v ogledalu ali pa se posnamejo. Vedno sem jim na voljo za vsa vprašanja. Kljub temu, da je pravilna izvedba zelo pomembna, vseeno menim, da je več škode, če se ne dela nič. Prav tako doma nimamo večjih obremenitev, pri katerih bi lahko med napačno izvedbo prišlo do poškodb.


V kolikšni meri hrana vpliva na rezultate vadbe? Prehrana je pomembna, a se mi zdi, da se dandanes preveč komplicira glede tega. Pomembe so osnove, sploh pri rekreativcih. Dovolj je poznavanje makrohranil in njihovih nalog v telesu. Potem pa se le te prilagaja ciljem posameznika. Jaz zagovarjam raznoliko in uravnoteženo hrano, kar pomeni, da se uživa vse. Zelo pomembno je, da hrano prilagodimo sebi, da lahko pri tem vztrajamo.


Se kdaj tudi pregrešiš? Tako v smislu vadbe kot tudi hrane?

Se, ampak jaz tega sploh ne vzamem tako, ker to bi pomenilo, da si naredil nekaj slabega. Mora biti neko ravnovesje, saj le tako lahko prehrano vzdržujemo dolgoročno.

Kakšen tip trenerja si? Bolj diktatorski ali bolj razumevajoč in spodbuden? Zelo odvisno od stranke. Menim pa, da je najboljša neka vmesna verzija, ko si strog, spodbujajoč in razumevajoč hkrati.



Kako v dobi vzpona instagram influenserstva in teženi po perfekciji pozitivno vplivati na mlade punce? Menim, da se je začel trend obračati in se veliko prikazuje »Real life«. Puncam mora biti poleg lepih slik in treningov podana tudi razlaga. Če bo pridno trenirala in imela ustrezno prehrano, bodo rezultati definitivno vidni. Sama želim svojim sledilkam sporočiti, da se vse da, če se hoče. Je pa seveda treba poudariti, da si mora želeti neke rezultate zaradi sebe, ne pa zaradi družbenih standardov. Sama podpiram zdravo življenje, ne pa samo končni rezultat (lepo postavo).

Kaj meniš o produktih, ki obljubljajo neverjetne in hitre rezultate, saj je trg z njimi preplavljen? Vsak si želi slišati, da bo nekaj dosegel na lažji način in z manj truda. V praksi temu žal ni tako, ker je sprememba telesa dolgotrajen proces. Taki ljudje navadno skačejo iz enega produkta na drugega in s tem zapravljajo čas in denar, namesto da bi se posvetili konkretno treningom in prehrani ter dejansko nekaj naredili.

Kakšne imaš načrte za prihodnost?

Ugotovila sem, da lahko s svojimi spletnimi programi hkrati dosežem veliko več punc, kar mi je tudi cilj. Res imam rada svoje delo in bi ga tako rada čim bolj razširila in pomagala čim več puncam doseči svoje cilje, pa naj bodo to športni ali življenjski.



S. S.

bottom of page