top of page

Pet dokumentarcev, ki jih preprosto moraš pogledati

Dokumentarni filmi, ki so mi všeč, nudijo vpogled v zanimive, pomembne teme, ki so lahko tudi precej zapletene, vendar jih približa gledalcu. Angažira, pritegne, vzpostavi zanimanje in vzbudi nova vprašanja. Tudi RTV Slovenija nudi veliko zanimivih dokumentarnih filmov, ki si jih lahko (vsaj za določen čas) ogledaš na portalu RTV365. Če se boš odpravila v to zakladnico dokumentarnih filmov, boš verjetno ugotovila, da je tam res ogrooomno izbire. V tem prispevku pa sem zbrala pet dokumentarcev, ki so v zadnjem času pritegnili mene. Upam, da ti bo kateri všeč!


Ženska, 1. del (LINK) in Ženska, 2. del (LINK)

Zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru
Vir: RTV365

V tem dokumentarcu scenaristka in režiserka Majda Širca predstavlja ključne dogodke, korake, za pravice žensk in enakopravnost žensk in moških v Sloveniji. Pravice, ki se nam danes zdijo samoumevne, na primer volilna pravica, ali pa pravica do izobraževanja, pa pravica do svobodnega odločanja do rojstva otrok (ki je sicer še danes prevečkrat preizpraševana), niso vedno bile v naših rokah. Niti 100 let še ni od tega, ko tega nismo imele, ko nismo bile ekonomsko neodvisne in nismo imele nadzora nad lastnim telesom. Gre za izredno zanimiv dokumentarni film, ki skozi pretežno ženski pogled prikazuje korake do današnje družbe in ženske vloge v njem. Drugi del tega izredno zanimivega dokumentarca se osredotoča na vlogo učiteljic, podobo mater, podjetnic, žensk v vojnah in še posebej žensk v socializmu.


Življenje na našem planetu

David Attenborough (NETFLIX)

David Attenborough v tem dokumentarnem filmu čudovito, čustveno in iz prve roke prikaže vpliv človeštva na naravo in sporočilo upanja za prihodnje generacije. Obiskal je vse celine na svetu in dokumentiral živi svet v vsej njegovi raznolikosti in čudeži. Razmišlja tako o uničujočih spremembah, ki jih je videl skozi svoje življenje, kariero. Ta slavni britanski naravoslovec ima za sabo namreč več kot osem desetletij televizijske kariere. Obiskal je vse celine na svetu, raziskoval divje kraje našega planeta in s prelomnimi naravoslovnimi serijami približal čudeže živega sveta občinstvu po vsem svetu.


The Tinder Swindler

Britanski dokumentarni film (NETFLIX)

Cecile na Tinderju najde čednega milijarderja, ki izgleda kot moški njenih sanj. Toda sanje niso resničnost. Ko odkrije, da ta moški ni človek, za kategera se predstavlja, je že prepozno. Simon Leviev je samo eno izmed njegovih imen. Predstavljal se je kot premožni diamantni mogotec, ki je nagovarjal ženske na spletu. Peljal jih je na bogate zmenke in one so mislile, da je on vse financiral. Vendar ni ... Vse so plačevale ženske, s katerimi je "hodil". Gre za napet triler, film o resničnem kriminalu. Pa previdno na internetu (in v živo, seveda). ;)


Neonacisti in skrajni desničarji v Nemčiji

Ameriška dokumentarna oddaja (LINK)

V tem dokumentarnem filmu Evan Williams preiskuje porast skrajno desnega ekstremizma in nasilja v Nemčiji. Kako so skrajneži še nedolgo nazaj izvajali teroristične zarote in napade na Jude in migrante, se infiltrirali v varnostne službe. Raziskuje in problematizira tudi odzive oblasti na ta naraščajoč problem. Neonacisti so se infiltrirali tudi v nemško policijo in vojsko. Dokumentarec prikazuje tudi dokaze, da se skrajneži urijo na pravih vojaških vajah. Skrajna desnica širi svoj vpliv preko socialnih omrežij, kjer z objavami spodbuja in glorificira nasilje.


M. L.




bottom of page