top of page

Obroki za vroče poletne dni

Ko vso zimo za kosilo ali večerjo večerjo jemo tople juhe in enolončnice, pogosto sanjamo o dolgih, vročih poletnih dneh. Zdaj, ko so končno tu, ne pusti, da ti uidejo, ne da bi jih v celoti izkoristila! To pomeni veliko piknikov, BBQ-jev in dni na plaži z osvežilnimi in hitro pripravljenimi obroki. Popoln poletni obrok namreč vsebuje hitro in enostavno pripravo in najboljše poletne sestavine, od sadja in zelenjave do morskih sadežev.


V nadaljevanje najdeš nekaj receptov za odličen poletni obrok, ki bo zadetek v polno!


Bruschetta

Vir: Pixabay

Potrebuješ:

ekstra deviško oljčno olje

2 stroka česna

4 veliki paradižniki, drobno narezani

1 čajna žlička soli

sveža bazilika

2 žlici balzamičnega kisa

ščepec zdrobljenih kosmičev rdeče paprike

1 velika bageta


Postopek:

- V srednje veliki ponvi na srednje nizki temperaturi segrej olje. Dodaj česen in ga med občasnim mešanjem kuhaj 2 do 4 min, da rahlo pozlati. Nato pusti, da se ohladi.

- Medtem nad skledo postavi veliko cedilo, dodaj narezane paradižnike in jih premešaj s 1/2 žličke soli.

- V skledo s paradižniki dodajte baziliko, kis, papriko in preostale 1/2 žličke soli ter premešaj. Dodaj česen in olje iz ponve ter ponovno premešaj. Pusti marinirati vsaj 30 min.

- Pečico segrej na 200 °C. Bageto z obeh strani premaži z oljem in jo razporedi na velik pekač.

- Kruh popeči in na polovici obrni, dokler se ne posuši in zlato rjavo zapeče. Počakaj 5 min, da se ohladi, nato pa eno stran kruha namaži s prepolovljenim strokom česna.

- Kruh razporedi na krožnik. Tik pred serviranjem na kruh položi paradižnike.


Takosi s kozicami

Vir: Pixabay

Potrebuješ:

kozice

oljčno olje

začimbe (mešanica česna v prahu, čebule v prahu, dimljene paprike, mlete kumine in čilija v prahu)

tortilje iz moke

prelivi


Postopek:

- Odmrzni in olupi kozice.

- Pripravi prelive: uporabi svoje najljubše!

- Pripravi nadev: izberi poljubno, uporabiš lahko mešanico narezanega avokada, kisle smetane, salse in narezanega zelja ter pico de gallo, rdeče čebule in svežega koriandra.

- V ponev dodajte kozice, oljčno olje in začimbe. Nato na srednje visoki temperaturi kuhaj, dokler kozice ne postanejo rožnate, in jih občasno obrni/premešaj (približno 5-6 min).

- Sestavi tacose po želji in jih takoj postrezi.


Vietnamski poletni zavitki

Vir: Unsplash

Potrebuješ:

vrč vode

24 srednje velikih kozic (olupljenih, odluščenih in brez repov)

rižev kis

1/2 čajne žličke sladkorja

1 čajna žlička ribje omake

sok srednje velike limete (približno 1 žlica)

1 majhna kumara brez semen, narezana na tanke rezine

1 srednje velik korenček, olupljen in narezan na tanke rezine

2 veliki redkvici, narezani na tanke rezine

1 srednje velika šalotka, narezana na tanke rezine

riževi rezanci

1/2 čajne žličke sezamovega olja

16 zavitkov iz riževega papirja

sveža bazilika ali meta

8 listov solate bibb


Postopek:

- V srednje veliki ponvi na močnem ognju zavri vodo. Pripravi ledeno vodno kopel. V vrelo vodo dodaj kozice in jih kuhaj 1 min. Takoj jih z režnato žlico odstranite v ledeno kopel. Počakaj 5 min, nato jih odcedite. Kozice vodoravno prereži na pol in jih daj na stran.

- Pripravi zelenjavni nadev: v veliki skledi stepi kis, sladkor, ribjo omako in limetin sok. Dodaj kumare, korenček, redkvice in luštrek ter vse skupaj premešaj.

- Skuhaj rezance: če so rezanci zelo dolgi, jih nalomi na manjše koščke. Ko bodo kuhani, jih odcedi, dodaj sezamovo olje in premešaj.

- Zmehčaj rižev papir v vodi in naloži zelenjavni nadev ter rakce.


Grška solata

Vir: Pixabay

Potrebuješ:

1 kumara

1 zelena paprika

2 skodelici češnjevih paradižnikov

feta sir

rdeča čebula

olive

sveži listi mete

preliv (olivno olje, kis, česen, origano, gorčica, sol in poper)


Postopek:

- Pripravi preliv: v manjši skledi zmešaj olivno olje, kis, česen, origano, gorčico, sol in poper.

- Na velik krožnik razporedi kumare, zeleno papriko, češnjeve paradižnike, sir feta, rdečo čebulo in olive.

- Prelij s prelivom in zelo nežno premešaj. Potresi z nekaj ščepci origana in dodaj lističe mete.

- Začini po okusu in postrezi.


S. S.



Opmerkingen


bottom of page