top of page

Kako preživeti božične praznike?


Foto: Pexels

Božično-novoletni prazniki veljajo za enega najlepših obdobij v letu. Z utripajočimi lučkami, darili pod smrekico, veselimi božičnimi pesmimi in romantičnimi božičnimi filmi - kdo bi se branil vsega tega?

A že drugo leto zapored bodo prazniki prežeti ne samo z veseljem, ampak tudi s skrbjo. Drugo leto zapored bomo zaključili leto v skrbeh, kaj nam prinaša prihodnje leto. Če smo pred pandemijo pisali zaobljube, kot je, da bomo v novem letu izgubili pet kilogramov, si sedaj v novem letu želimo samo, da je konec pandemije in da nihče od naših bližnjih ne bo zbolel za hujšo obliko korone. Poleg tega je pandemija marsikomu prinesla tudi veliko finančnih težav, kar pomeni, da darila pod smrekico niso nujno samoumevna.

Kako torej preživeti božične praznike, če ne čutite božičnega vzdušja in vas ob prihajajočem novem letu prevzema tesnoba in panika?


Poskušajte na stvari gledati čim bolj pozitivno

Ko se vsega nabere preveč in ne veste, kaj bi naredili, se umirite in si v mislih prislikajte kraj, kjer se počutite sproščene in srečne. Za nekatere je to kraj, ki so ga že obiskali in ga povezujejo z veseljem in srečo, za nekatere je to izmišljen kraj, ki jim pomaga, da se vsaj za trenutek počutijo bolje. Za trenutek se ustavite in globoko zadihajte, štejte do deset in se vprašajte, je vse res tako grozno, kot se zdi na prvi pogled?


Če nimate želje po božičnem vzdušju, se ne silite

Ne glede na to ali ste navdušeni nad božičem ali ne, decembra je od nas pričakovano, da bomo pogledali čim več božičnih filmov, ves čas poslušali božično glasbo, brez slabe vesti uživali v božični hrani in čim več časa preživeli z najdražjimi. Če vam gre vse to močno na živce, vam predlagamo, da nič od tega ne počnete. Zakaj bi gledali božične filme in obiskali svojo družino, če vam nič od tega ni pri srcu? Za nekatere je božič družinski praznik, spet drugi ga bodo raje preživeli na povsem drugačen način. Odločitev je na koncu vaša in naj vas nihče ne sili v nekaj, česar si ne želite.


Vadite hvaležnost

Božična sezona je prepravljena z oglasi, popusti in last-minute nakupi. Vsi si želimo polno daril pod božično smrekico, le malokdo pa se zaveda, da so ta povsem nepomembna. Glavna stvar božiča je čas preživet z ljudmi, ki so nam ljubi in iskati srečo v majhnih stvareh. Božič je čas čudežev, dobre volje in hvaležnosti. Namesto, da se obremenjujemo, ker pod smrekico nismo dobili najnovejših superg, raje pomislimo, za kaj vse smo lahko v svojem življenju hvaležni. Že to, da imamo streho nad glavo, hrano v hladilniku in nam nič ne manjka, je več kot ima marsikdo na tem širnem svetu. Nehajmo jamrati za vsako najmanjšo malenkost in začnimo biti hvaležni za prav vse, kar imamo.


Zaupajte se prijatelju

Če se v teh časih srečujete z občutki tesnobe in panike, ali če ne veste, kako boste v miru preživeli praznike, ne skrivajte tega. Zaupajte se prijatelju, povejte mu, kako se počutite. Verjemite, niste edini, obenem pa vam bo tudi zelo pomagalo, če boste nekomu zaupali svojo stisko in skupaj vama lahko uspe težavo celo rešiti. Delajte izključno stvari, ki se jih veselite in se ne silite v vsako malenkost povezano z božičem, če je enostavno ne čutite.


Zavedajte se, da vse enkrat mine

Tako, kot se je december začel, se bo tudi končal. Zelo hitro, vsaj glede na preteklo leto. Zavedati se morate, da se prav vsaka lepa ali grda stvar, enkrat konča. Zato glavo gor, preživite praznike na način, ki vam je ljub: lahko je to s skodelico vroče čokolade v roki, sami pod odejo in ob gledanju najhujše grozljivke, ali pa se podružite z družino, se naužijte božičnih pesmi in božične hrane. Kakorkoli se boste odločili, odločite se tako, kot vam ustreza.


Predvsem pa si privoščite kratek odmor od službenih obveznosti, si odpočijte in si naberite moči za nove izzive v novem letu. Naj bo to čas samorefleksije in zastavljanja ciljev, ki jih želite v novem letu doseči. Kar se tiče pandemije pa svetujem tako: težko karkoli naredimo, ker celotna zadeva ni v naših rokah. Tudi to se bo enkrat končalo.



K. R.



bottom of page