top of page

Vodič po barviti Barceloni

Barcelona je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij. In to z razlogom. Je živahno in barvito mesto, z bogato kulturno identiteto in trdno tradicijo umetnosti. Je kraj, kjer lahko dneve preživite v muzejih, raziskujete ozke uličice z izjemno arhitekturo ali pa se sproščate ob valovih s Sangrio v roki. In seveda s tradicionalno špansko hrano na krožniku.


Pandemija je sicer turistično gnečo na vrhuncu sezone letos nekoliko razredčila, a težko rečem, da je bilo mesto mrtvo. Prav nasprotno. Barcelona je mesto poznih kosil/večerij, poznega prebujanja - večina stvari se namreč odpre okoli 10.00 - in popoldanskih siest (ki so iskreno povedano za turista velik 'pain in the ass'). Ljudje so glasni in brez dlake na jeziku, življenje se v Španiji ne mudi in tudi pri vašem obisku ne bi smeli hiteti. Zato priporočam, da Barcelono obiščete za minimalno pet dni.


In s ponosom tudi povem, da so me nekajkrat celo zamenjali za domačinko ;)


Tapas in Sangria 'to die for'

Ker sem 'a foodie', ne morem mimo tega, da ne bi na prvem mestu izpostavila hrane. Španija ponuja široko paleto predjedi - t.i. tapas, ki jih lahko najdeš na praktično vsakem kotičku. Eden najbolj priljubljenih prigrizkov je definitivno tortilla española oziroma španska omleta. Gre za neke vrste omleto z jajci, ki vsebuje še ocvrt krompir in čebulo. Priljubljeni so tudi pekoči krompirček, polnjeni kroketi in različne vrste ribjih prigrizkov.


Sama sicer nisem največja oboževalka rdečega vina, a obisk Španije seveda ne bi bil popoln brez Sangrie. Ta znamenita rdeča pijača, ki je ime dobila po krvi, je mešanica rdečega vina, žgane pijače in velike količine sadja. Moram pa seveda izpostaviti še pivo Estrella Damm, ki izvira iz Barcelone in je najstarejša vrsta piva v državi. Vsekakor priporočam, da ga poskusite, saj ni eno izmed tistih grenkih piv in je presenetljivo pitno. Kava pa me po drugi strani ni prepričala - mi je v Sloveniji veliko boljša.


Restavracije so običajno odprte od 13.30 do 16. ure za kosilo in od 20.30 do 23. ure za večerjo. Številne restavracije in trgovine se v času kosila/sieste zaprejo (med 14. do 17. uro), pa tudi ob nedeljah in praznikih so večinoma zaprte.


Dan posvečen Gaudiju


Gaudijev edinstven slog in uporaba naravnih motivov je izjemno inovativna in je tudi del razlogov, da toliko ljudi obišče mesto. Njegova dela najdete povsod po mestu.

Park Güell

Park Güell - gre za 45 hektarjev veliko površino, zasnovano in zgrajeno med letoma 1900 in 1914. Zdaj pa je celo na seznamu svetovne dediščine. Osrednja točka parka je glavna terasa, ki jo obdaja dolga in pisana klop v obliki morske kače. Gaudí, ki je bil znan po tem, da je v svoje delo vključeval različne teme, je v to delo vključil umetniške elemente katalonskega nacionalizma ter starodavne poezije in mistike. Za vstopnino sem odštela 10 evrov. Park je v bližini cerkve Sagrade Familie, zato je enostavno obiskati še to zanimivost.


La Sagrada Família je eno najbolj znanih Gaudijevih del in hkrati tudi nedokončano. Cerkev namreč gradijo že več kot 100 let. V svoji podrobni arhitekturi združuje vplive človeka, narave in religije. Vstopnina je 24 evrov, karto pa lahko kupite trenutno le na spletu.


Casa Batlló je s svojo valovito obliko zagotovo ena bolj privlačnih Gaudijevih kreacij. Fasado je okrasil z mozaikom iz lomljenih keramičnih ploščic, ki ga je zbral iz smeti bližnje steklarne. Streha je obokana in spominja na zmajev hrbet. Nedaleč stran stoji tudi Casa Milà, ki ima fasado iz apnenca. Cilj je bil namreč vzbuditi občutek zasnežene gore. Obe stavbi sta res neverjetni!


Kako najbolje doseči vse turistične kotičke?

Zdi se mi, da je še najboljša opcija, da za odkrivanje vseh skritih kotičkov, najamete kolo. Najem stane zgolj 5 evrov pa tudi kolesarske poti so kar solidno urejene. Nekatera kolesa imajo celo držalo za telefon, da se med odkrivanjem Barcelone ne izgubiš. Druga opcija je avtobus ali metro, vendar je ta precej dražji. Za eno vožnjo boste tako odšteli 2,40 evrov.


Skok v morje

La Barceloneta je eno najbolj priljubljenih območij v Barceloni. Gre za del, ki je najbližje morju, je precej bolj sodoben, čeprav vseeno združuje staro tradicijo. Še malce zgodovinskega ozadja: prvi, ki so se na to območje naselili, so bili ribiči v 18. stoletju. Vendar pa zdaj to območje preplavljajo turisti, živahen utrip pa območju dajejo restavracije, bari in kavarne, ki noč in dan strežejo hrano in vrtijo domačo glasbo. Plaža sicer ni najlepša, ki sem jo v življenju videla, a je zagotovo ne smete izpustiti. Sploh med poletno vročino.


Če pa želite preveriti, kaj Španija še ponuja - na področju plaž - pa lahko skočite na bližnje plaže v okolici Barcelone, oddaljene manj kot uro.


Pobeg iz strogega centra Barcelone

Če imate po nekaj napornih dnevih hoje (sama sem na dan prehodila 19 km) na voljo še kak dodaten dan, vam toplo priporočam, da se odpravite na krajši izlet. Za poldnevni ali dnevni izlet priporočam Tibidabo ali Girono.

Tibidabo je že zaradi čudovitega razgleda nad celotno Barcelono vreden obiska. Vrh tega hriba krona katedrala del Sagrat Cor. Zgrajena je bila med letoma 1902 in 1960 ter prepleta modernistični in neogotski slog, vstop vanjo pa je prost. Zabaviščnega parka Tibidabo skoraj ne morete zgrešiti. Zgrajen je bil leta 1889 in je tako najstarejši zabaviščni park v Španiji, drugi najstarejši v Evropi in eden prvih na svetu. Ponuja pa več kot 25 atrakcij in vlakcev smrti.


Girona je katalonsko mestece s posebnim utripom, oddaljeno manj kot uro severno od Barcelone. Vsi Game of Thrones oboževalci boste takoj prepoznali stopnice, ki vodijo do katedrale (pojavile so se v šesti sezoni). Ker v produkciji niso uporabili CGI-ja, so videti praktično enako kot v seriji.


Za umetnostne in zgodovinske navdušence ...

Za vas bo že sam sprehod med ulicami paša za oči. Dober primer je gotska četrt, ki je s svojimi ozkimi srednjeveškimi uličicami in trendovskimi bari ter klubi polna šarma in očarljive zgodovine. Gotska četrt v Barceloni namreč sega več kot 2000 let nazaj. Museu d'Història de Barcelona prikazuje ostanke rimskega mesta. V bližini katedrale prodajajo usnje in nakit, stojnice s cvetjem in prodajalci ulične hrane pa stojijo ob prometni aveniji La Rambla. Čez dan je tu veliko domačinov, ki vsak dan nakupujejo v Mercat de la Boqueria.


Muzej Picasso hrani eno najobsežnejših zbirk umetniških del španskega umetnika Pabla Picassa iz 20. stoletja. Prav tako pa ne pozabite obiskati Museu Nacional d'Art de Catalunya.'Till next time Catalunya.


S. S.

Comments


bottom of page