top of page

Otočje sredi Atlantskega oceana

Dve leti nazaj pred začetkom pandemije je moj mlajši brat odpotoval na izmenjavo na Portugalsko. Posledično smo se z družino odločili, da ga bomo tam obiskali in skupaj odleteli na Azore - ahripelag sestavljen iz devetih vulkanskih otokov v severnem Atlantiku. Takrat je ta načrt seveda padel v vodo, letos pa nam je po dveh pandemskih letih končno uspelo in smo se konec junija in v začetku juliji odpravili tja.


Miradouro da Boca do Inferno

Največji otok je Sao Miguel z glavnim mestom Ponta Delgada. Seveda je možnost, da se odločite za potovanje z agencijo, kjer si boste ogledali več otokov, mi pa smo navajeni bolj lastne žirije. Imeli smo načrt: pet dni na otokih, dva dni v Lizboni. Zato smo se odločili le za obisk enega otoka in verjemite v petih dneh je to več kot dovolj.


Potovanje - kako do Azorov?


Karte smo rezervirali pri Ryanairu, leteli smo iz letališča Marco Polo do Lizbone, od tam pa na Ponta Delgado. Zataknilo se nam je že prvi dan. Leti niso bili povezani med seboj, časa med prvim in drugim letom pa smo imeli precej malo. A nam je uspelo ujeti let, le da so nam ga pol ure pred vzletom odpovedali. Kaj pa zdaj? Ni sicer prvič, da so mi let odpovedali, a lani so mi to sporočili že dva meseca prej. Če si že na letališču, je to precej zakomplicirano. Preostali sta nam dve možnosti: z isto letalsko družbo leteti na Ponta Delgado dan kasneje zvečer in izgubiti cele dva dneva, ali pa se takoj naslednje jutro odpraviti na otok z drugo letalsko družbo. Izbrali smo drugo možnost. Rezervirali apartma v centru Lizbone, kupili nove karte in se odpravili na raziskovanje mesta.


Lagoa - Agua de Pau

Končno na Azorih


Naslednje jutro smo imeli let že ob šesti uri, zato je bilo spanja že drugo noč zapored premalo. Na letališču smo bili že ob štirih zjutraj in močno stiskali pesti, da nam bo tokrat le uspelo. Z dnevom zamude smo tako pristali na Sao Miguelu. Otok je res čudovit. Mene je spominjal na mešanico Slovenije in Irske. Nekateri deli so spominjali na naše hribe, drugi pa na irske klife, podobno je bilo tudi vreme. Na Azorih pravega poletja ni. Temperatura je bolj ali manj konstanta, ob našem obisku se je gibala okol 21 stopinj čez dan in nekaj stopinj manj ponoči. Dež je padal vsak dan. To niso bili nalivi, ampak malo pršenja. S sabo je zato vedno pametno nositi nepremočljivo vetrovko ali dežni plašč.


Cene in čistoča


Najbolj od vsega sta nas presenetili dve stvari: nizke cene in čistoča. Za apartma za pet oseb in pet noči smo plačali le 350 evrov. Šlo je za celo hišo, z dvema spalnicama, z balkonom, dnevno sobo s teraso, kuhinjo, kopalnico, večji del hiše pa je imel pogled na ocean. Apartma je bil oddaljen le nekaj kilometrov od letališča. Tudi hrana v trgovini je bila cenejša kot pri nas, prav tako so bile nizke cene v restavracijah. Pri njih se zaenkrat inflacija še ni hudo poznala. Sicer je Portugalska v osnovi cenejša država od Slovenije, a cene sredi Atlantskega oceana so še nižje. Druga stvar pa je bila neverjetna čistoča. Ponavadi smo v tujini bolj razočarani nad čistočo in smo veseli, kako lepo imamo v Sloveniji. No tukaj je bilo vse precej bolje kot v Sloveniji. Čisto vsak košček zemlje je obdelan, nikjer ni nobenih smeti, imajo prav urejene točke oz. neke vrste počivališča, kjer lahko vsak prinese svojo hrano in peče na dostopnih žarih. Vsako od teh postajališč ima čisto!! stranišče, ponavadi z WC papirjem. Prav tako so neverjetno urejene avtoceste.Krave in hortenzije


Na otoku ali na vseh otokih skupaj, za to informacijo nisem čisto prepričana, je dvakrat toliko krav kot prebivalcev. Posledično je tudi govedina v trgovini precej bolj ugodna kot pri nas, težko pa je dobiti piščanca oz. je ta precej dražji. Na vsakem vogalu tudi najdete čudovite modre, vijolične in bele hortenzije, ki so prav tako simbol otoka.


Kaj si pogledati?


Odvisno, koliko časa imate. Najbolj znan del sta modro in zeleno jezero, imenovano Sete Cidades. Najlepši razgled je, če se povzpnete direktno nad te dve jezeri, točko imenovano Miradouro da Boca do Inferno. Od tukaj se vam bo odprl nerealen razgled, za katerega lahko trdim, da je zagotovo najlepši, kar sem jih kdaj videla. Poleg teh dveh jezer je tudi star razpadajoč hotel Monte Palac, ki je atrakcija zase. Gre za hotel s petimi zvezdicami, ki so ga želeli postaviti na najlepši točki otoka Sao Miguel. Odprli so ga leta 1989, vendar so ga zelo kmalu tudi zaprli. Danes je to ena bolj turističnih točk, čeprav je notranji del res zapuščen, vse je pokradeno, je pa iz njegove strehe čudovit razgled.


Vulkanski vrelci ob jezeru Furnas

Zelo zanimivi so tudi nasadi ananasa in čaja, kjer si lahko pogledate, kako pridelujejo zeleni čaj in koliko časa traja, da zraste en ananas - od enega do enega leta in pol. V čajnici lahko tudi preizkusite čaj, v nasadu ananasa pa imate razložen celoten proces od sajenja do slastnega sadeža. Kupite lahko tudi različne izdelke iz anansa, kot je marmelada, liker idr. Ena izmed meni najlepših plaž je Lagoa - Agua de Pau, drugače pa imate na otoku kar nekaj plaž vulkanskega nastanka. Če ste dovolj pogumni, se lahko tudi kopate v Atlantskem oceanu, ki tudi poleti le redko pride do 20 stopinj Celzija.


Vredno ogleda je tudi mestece Ponta Delgada, kjer se vsak večer nekaj dogaja, polno je manjših restavracij in trgovinic. Okopate se lahko tudi v termalnih vrelcih, kjer je vroča voda, ali pa se odpravite na ogled kitov in delfinov. To je edina stvar, ki se je mi nismo lotili, saj je bilo morje ves čas razburkano, na koncu pa sploh ni nujno, da kaj vidiš. Drugače pa je najbolje, če se zapeljete kar naokoli po otoku in se ustavljate na teh "počivališčih" od . koder so čudoviti razgledi na Atlantski ocean, sončne zahode in prečudovite barve neba. Oglejte si tudi manjši otoček Fila Franca Do Campo in cerkev, od koder so prav tako čudoviti razgledi. Eden bolj zanimivih pogledov pa so bili vulkanski vrelci, kjer se je kadilo ven, obenem pa so nekatere restavracije v te predele celo zakopale svojo hrano, jo tam pustile do osem ur, nato pa prišle iskat. To je ena najbolj znanih točk na otoku. Zanimiv je tudi botanični vrt Parque Terra Nostra, kjer se lahko okopate v topli rdečkasti vodi ali pa se sprehodite po parku in si ogledate zanimivo rastlinje.


Miradouro da Boca do Inferno

Moram reči, da je bilo to eno ljubših potovanj in vsakemu, ki razmišlja o obisku Azorov, vsekakor svetujem, da si jih ogleda vsaj enkrat v življenju.


K. R.

Comentários


bottom of page