top of page

Moja vsakoletna grška avantura

Kdor me dobro pozna, ve, da se vsako leto vračam v Grčijo. Ljubezen do Grčije se je začela leta 2017 in ta ljubezen se nadaljuje še danes. Letos sva obiskala Krf in zagotovo ga lahko prištejeva k najinim najljubšim grškim otokom.


Moj prvi obisk Grčije je bil septembra 2017. Moja druga polovica je navijala za Hrvaško, jaz pa sem se odločila, da svojih poletij ne bom preživljala v sosednji državi, ampak hočem nekam drugam. Takrat sva izbrala mini grški otok Skiathos, ki še ni bil tako poznan in turističen. Tja sva šla v drugi polovici septembra in če bi lahko, bi ostala kar tam. Takrat sva se tudi povsem zaljubila v Grčijo. Najbolj prijazni ljudje, ki so izredno gostoljubni, okusna in domače pripravljana hrana, seveda pa imajo svoje čare tudi vse čudovite plaže, razgledi in sončni zahodi na čudovitih lokacijah. Grčija je postala najina destinacija za preživljanje poletnih dopustov (ki jih sicer izkoriščava septembra).


Foto: osebni arhiv

Leta 2018 sva obiskala Santorini, ki je sicer vreden ogleda, a po najinem mnenju precenjen. Bilo je konec septembra in ko sva si želela ogledati sončni zahod na najbolj znani točki na otoku, je bila taka gneča, da sploh ni bilo možno priti do tja. Prav tako je to otok za tiste, ki pridejo bolj na ogled vseh znamenitosti in ne na ležanje na plaži, zato je dovolj samo nekaj dni. A vseeno sva se imela lepo in kot leto prej, je bilo težko oditi domov.


Septembra 2019 sva šla na Zakintos - otok, ki je najbolj poznan po absolventskih izletih, a sva se tega žurerskega dela bolj kot ne izogibala oz. se po njem sprehajala čez dan. Otok je čudovit, saj ima temno modro vodo, kar nekaj delov, ki so več kot vredni ogleda, najbolj znana plaža je Shipwreck, na kateri stoji ruševina stare ladje. Tja se vedno premikajo horde ljudi, najlepši pogled na plažo pa je od zgoraj. Otok je sicer čudovit za videti, a nekako naju ni pretirano prepričal. Vedno, ko sva v Grčiji iščeva tak pravi grški vibe, ki ga začutiš. Ali pa ne. Tukaj recimo je bilo nekaj vmes. Vseeno pa se je splačalo ogledati vse te najbolj znane znamenitosti in čudovite plaže ter se nagledati te čudovite morske vode.


2020 sva želela iti na otok Symi. Gre za majhen otoček v bližini Rodosa. A zaradi kovida se je vse zaprlo in do zadnjega trenutka nisva vedela, kaj bova naredila. Vedno potujeva v lastni režiji, tisto leto pa sva prvič rekla, da bova nekam šla z agencijo - zgolj zato, da bova lahko v primeru povečanih primerov, dobila let za domov in bova imela pomoč agencije. Najin načrt je bil, da si sredi avgusta vzameva nekaj dni prostih in ali greva last minute v Grčijo ali pač v našo prikolico v Ankaran. Malo drzna, malo samosvoja sva rezervirala otok Samos. Otok, za katerega sva prej redko slišala. Ne bom pozabila, da sva bila oba res živčna, ali je to res dobra ideja. Še na jutro odhoda sem imela občutek, da me boli grlo, ki pa me je nehalo boleti v sekundi, ko smo pristali. In tudi v prvih dveh urah sva ugotovila, da nisva naredila niti najmanjše napake. V restavraciji nekaj metrov od hotela sva našla grški vibe in po enem tednu sem se z jokajočimi očmi poslavljaja od Samosa, ki naju je povsem navdušil. Otok je bil sicer res prazen, saj se je večina ljudi bala potovanj, a na otoku so res skrbeli za varnost in vse se je izšlo super. Obljubila sva si, da se vrneva.


Foto: osebni arhiv

Leta 2021 sva imela že kupljene karte za Mikonos za konec septembra in v planu je bilo, da bova od tam potovala na enega izmed bližnjih otokov. Karte so nama odpovedali konec julija in na hitro sva spet rezervirala en teden preko agencije. Tokrat sva izbrala Kos. Z razlogom, ker sva izbirala najcenejši otok. Zakaj? Vedno potujeva v lastni režiji in poceni dobiva zelo lepe, čiste apartmaje. Tukaj sva dala precej več denarja pa sva dobila precej slabši hotel. Sicer sva uživala, a Kos je izredno turističen ima več sto turističnih kompleksov in bila sva sredi avgusta, ko je največja gneča. Sicer je bilo še vedno leto kovida, tako da ni bilo tako hudo, ne znam pa si niti predstavljati, da bi bila nekje tako v sredini avgusta v normalnem letu.


Lansko leto sva ponovno kupila karte za Mikonos, rezervirala trajetke iz Mikonosa na otok Andros, celo apartmaje sva že imela rezervirane. A karte so nama ponovno odpovedali. A prejšnjo leto sva imela res slabo izkušnjo z agencijo, zato sva se odločila, da z agencijo ne greva več. Na žalost je bilo večino letov konec septembra in začetek oktobra končanih, zato sva lansko leto rezervirala Sardinijo in tako prvič, odkar sva par nisva dopusta preživela v Grčiji. Sardinija je super, a vseeno ni Grčija.


Letos sva šla na Krf. Ponovno sva imela težave najti karte za konec septembra, za Krf pa so bili na srečo letala iz Zagreba še cel oktober. Tja sva se odpravila konec septembra in se vrnila v začetku oktobra. To je poleg Skiahtosa in Samosa najin najljubši otok. Apartma, v katerem sva bivala je bil čudovit, njegova lastnica pa še bolj. Prinašala nama je vino in slaščice, na koncu pa nama je prinesla še darilca. Otok sva si ogledala, a vseeno nama ni uspelo priti na najlepšo plažo, saj sem si na začetku poti, na srečo zadnji dan dopusta, zvila gleženj. Kljub vsem zdravstvenim preprekam, sva se imela res super. Sprostila sva se, se prepustila počasnemu grškemu načinu življenja, prebrala sem kar nekaj knjig, predvsem pa se vsaj približno spočila. Obenem sva se najedla tudi okusne grške hrane in niti enkrat nisva jedla slabo. In odločila sva se, da greva mogoče že drugo leto nazaj, v isti apartma.


Foto: osebni arhiv

Ni pa najina Grčija nič pustolovska. Čeprav grem rada na potovanje, kjer hodim naokoli, si ogledujem znamenitosti in cele dneve prehodim, grem v Grčijo lenarit. Seveda še vedno grem pogledati nekaj glavnih stvari, a moj cilj je ležanje na plaži in počasen način življenja, po katerem so znani Grki. Tja se vedno odpravim konec septembra, ko zaključim s svojim največjim projektom v letu, letos pa sem zaključila še z magisterijem. Zato takrat rabim psihičen in fizičen počitek, za katerega Grčija vedno dobro poskrbi. Je tudi dopust, na katerem se res trudim povsem odklopiti od dela (kar mi gre vsako leto bolje).


Torej, če potrebujete kakšen nasvet, idejo ali kateri otok priporočam, me pocukajte za rokav.


K. R.


Comments


bottom of page