top of page

Ko gre za nego kože, je manj lahko več!

Od tega, da čokolada povzroča akne, do tega, da je zaščita pred soncem potrebna samo poleti – mitov o negi kože lahko na spletu najdemo nešteto. In ravno koža, ki je naš največji organ, potrebuje svojevrstno nego. To pa marsikdo zanemari, ali pa pri tem pretirava, bodisi v eno skrajnost, bodisi v drugo. Mite o negi kože na svojem blogu TixiBeauty uspešno razbija raziskovalka, obsedena z nego kože Tika Hribar. Zase pravi, da je vneta uporabnica kozmetike, ki ne zaupa zgolj deklaracijam in marketinškim obljubam.

Med vsemi miti o negi kože, ki krožijo po spletu, sogovornica izpostavlja tri najpogostejše. Prvi izmed mnogih je ta, da je uporaba tonikov nujna. Toniki pa kljub vsem prepričanjem uporabnikov niso nujen del nege kože, nekateri enostavni vlažilni toniki lahko predstavljajo celo odvečno plast v rutini, izpostavi Tika. "Trditev, da so nujni za ponovno vzpostavitev pH na koži je sedaj zastarela, saj se z ustreznim čiščenjem pH ne spremeni do tolikšne mere, da bi bilo kakšno uravnavanje potrebno," še doda. UV sevanje je največji povzročitelj staranja in drugih procesov propadanja kože, prisotno pa je vse dni v letu. Prepričanje, da je zaščita pred UV sevanjem potrebna samo poleti, je tako popolnoma zmotno. Zaščito pred UV sevanjem je zato zagotovo potrebno uporabljati vsak dan in je zelo pomemben del dnevne rutine za nego kože. "Bolj pomembnega orodja proti staranju praktično ni. Konec koncev gre za eno najpomembnejših oblik preprečevanja kožnega raka," izpostavlja Tika in hkrati poudari, da kozmetika ni čarobna radirka in ne briše gub ali odpravlja povešenosti obraza. "Kozmetični izdelki tako ne odpravljajo znakov staranja. Ustrezna nega kože deluje predvsem preventivno, zdrava in negovana koža pa bo vedno izgledala bolj mladostno. Domet kozmetike pri odpravljanju obstoječih znakov staranja je zelo omejen, marketinške obljube pa so zelo prenapihnjene," še opozori.


Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske pri negi obraza delamo?

  • Neizpiranje micelarne vodice: micelarna vodica je čistilo, čistil pa ne puščamo na obrazu, kakor ne puščamo šampona na laseh. Na dolgi rok je to praksa, ki lahko zelo izsuši kožo in poškoduje kožno bariero.

  • Neuporaba zaščitne kreme: UV sevanje povzroči med 80 in 90 odstotkov staranja kože in ima obilico škodljivih učinkov na kožo. Brez redne in dosledne uporabe zaščitne kreme, je ves ostali cirkus okoli nege kože kaplja v morje.

  • Neustrezno čiščenje: dragocene sestavine ne bodo v nobeno pomoč, če jih bomo nanesli na plast odmrle kože, ostankov ličil in zaščitne kreme pred soncem. Zamašene pore izgledajo večje, odmrla koža izgleda, no, mrtvo, ostanki ličil in akumuliran sebum pa ovirajo absorbcijo kvalitetnih izdelkov, pojavljajo se akne in druge nepravilnosti. Na drugi strani pa prepogosto čiščenje, uporaba neustreznih in agresivnih čistilcev ter grobe metode čiščenja, lahko močno poškodujejo naravno zaščito kože, kar prinaša tudi zdravstvene težave kože.

  • Pretiravanje! Tako s številom izdelkov in pogostostjo uporabe aktivov kot z uporabljenimi količinami. Pretirano plastenje in prevelike količine, prepogosta uporaba aktivov naredijo več škode kot koristi! Vaše rutine naj bodo enostavne, a premišljene in učinkovite.


Ženske nemalokrat zavidamo neproblematični moški koži, ki kljub njihovi brezbrižnosti ostaja gladka in sijoča. V preteklih letih se je po spletu pojavljalo tudi veliko vprašanj o tem, kako se razlikujejo moški in ženski izdelki za nego kože. A odgovor je preprost: po barvi embalaže! "Sestavine v kozmetiki ne vedo, katerega spola smo. Seveda so določene razlike v specifikah kože glede na spol, ampak niso take, ki bi zahtevale prav posebno prilagajanje sestavin," razloži Tika in doda, da ima namen razlikovanja samo marketinško osnovo. In sicer, da naredi izdelke z barvami in praktičnostjo »bolj možate« in s tem za moške bolj privlačne za nakup. Tudi '3 in 1' izdelki so lahko učinkoviti, če posamezniku ustrezajo in opravijo svoje delo zadovoljivo.


V drogerijah in na spletu velikokrat zasledimo izdelke za mastno, suho in mešano kožo. Kako pravzaprav sploh vedeti, kateri tip kože imamo in kateri izdelek na podlagi tega izbrati? Zelo poenostavljeno – kožo umijemo, ne nanesemo ničesar in opazujemo, kako se obnaša. Zateguje in izgleda izsušeno? Verjetno imamo suh tip kože. Se po kakšni uri začne svetiti pa tudi akne nam niso tuje? Najbrž je naša koža mastna. Je v področju nosu in čela svetleča, drugje pa izsušena ali čisto preprosto brez posebnosti? Najverjetneje imamo mešan tip kože. Poznamo pa tudi normalno kožo – tako, ki je preprosto zdrava in zadovoljna in nima izrazitih posebnosti. To je sicer zelo poenostavljeno, ampak tudi iz tega lahko izhajamo pri izbiri kozmetike. "Dejansko pa je bolj kot tip kože pomembno, da opredelimo katere težave na naši koži želimo nasloviti in kakšni so cilji naše nege kože. Temu primerno izbiramo izdelke z ustreznimi sestavinami ter teksturo. Katere izdelke izbrati? Lahko se orientiramo po zapisih na embalažah glede tipa kože, ampak če želimo svojo nego res optimizirati, si je treba vzeti čas, narediti »domačo nalogo« in se posvetiti raziskovanju najustreznejših rešitev," svetuja Tika in poudari, da je ravno to namen ustvarjanja njenih vsebin na blogu in Instagramu – da pri tem posameznikom pomaga poiskati optimalno nego kože. "Specifike kože so namreč veliko bolj individualne kot predalčkanje po tipih kože in izbira kozmetike na tej osnovi je v resnici večinoma neoptimalna," še izpostavi.


Zdravje in stanje kože je odvisno od zaužitih hranil.

Eno izmed najpogostejših prepričanj je, da čokolada povzroča akne. Znanost sicer še ni potrdila neposrednih povezav med posameznim živilom in reakcijami na koži, izpostavi Tika, vendar pa ima prehrana neizpodbitno vpliv na kožo. Koža je namreč organ kakor vsak drugi, njeno zdravje ter stanje je zato prav tako zelo odvisno od zaužitih hranil. Čeprav trdnih znanstvenih dokazov (še) ni, je veliko anekdotalnih, ki npr. potrjujejo povezavo nastanka cističnih aken na področju brade z uživanjem mlečnih izdelkov. Prav tako se marsikdo sooča s poslabšanjem aken v primeru pretiranega uživanja čokolade ali na splošno tudi neustrezne prehrane z veliko predelanimi živili, ki so bogata z nezdravimi maščobami. "Veliko posameznikov, vključno z mano, opaža pojav aken tudi po uživanju predelanega svinjskega mesa. Je pa individualen odziv točno to – individualen. Reakcije organizma, vključno z njegovim največjim organom (kožo) na določeno prehrano ali živilo so stvar odziva vsakega telesa," pojasni Tika in doda, da moramo sami ugotoviti, če nam kakšno živilo ali skupina živil povzroča težave. Na splošno pa moramo tudi zaradi zdravja kože stremeti k bolj zdravi in uravnoteženi prehrani.


Na katere sestavine pa moramo pri izbiri izdelkov za obraz biti še posebej pozorni?


Izbira sestavin ali izdelkov je vezana izključno na potrebe naše kože in cilje naše nege kože, zagotovi Tika. Če želimo omiliti oz. odpraviti akne, iščemo izdelke s sestavinami proti našemu tipu aken, kot so lahko niacinamid, salicilna kislina, azelaična kislina, retinal, ipd. Staranje kože oz. preventivo pred staranjem naslavljamo s sestavinami kot so retinoidi, antioksidanti, AHA kisline ipd.. Ko želimo nasloviti hiperpigmentacijo, iščemo izdelke s posvetljevalnimi sestavinami in take, ki zavirajo nastanek hiperpigmentacij ter se ustrezno zaščitimo pred UV sevanjem. Seveda se učinek sestavin tudi prepleta, kar pomeni, da določene sestavine naslavljajo več navedenih težav hkrati, je pa edina absolutna stalnica pri vseh težavah / ciljih zaščita pred UV sevanjem. "Skratka, splošnega odgovora ni – ta je namreč odvisen od naših ciljev oz. kaj pričakujemo od naše nege kože," doda.


Običajno je koža v hladnejši polovici leta predvsem zaradi ogrevanja bolj suha, tako da v tem primeru nego prilagodimo tako, da uporabljamo bogatejše izdelke z več negovalnimi sestavinami. Prilagodimo lahko tudi zaščito pred UV sevanjem in za nekaj časa pospravimo vodoodporne kreme ter vrtoglavo visoke faktorje. V zimskem času si lahko privoščimo tudi več eksperimentiranja z močnejšimi aktivnimi sestavinami, saj je v poletnem času več tveganja, da bi UV sevanje dodatno poškodovalo »tretirano« kožo. V osnovi pa gre samo za to, da koži v zimskih mesecih ponudimo več vlage, nege in pozornosti pri čiščenju, da bi se izognili pretiranemu izsuševanju.


“Antiage” učinek na koži lahko dosežemo predvsem z dosledno uporabo zaščitne kreme

vse dni v letu, ter z uporabo retinoidov in močnih antioksidantov. Pri učinkovitem antiagingu je vsekakor najpomembnejša preventiva, ta pa vključuje predvsem zelo dobro in konsistentno skrb za kožo, ki se je je potrebno lotiti čim prej. "Pomembno je sicer razumeti, da antiaging ni zaustavitev staranja, je zgolj prizadevanje za njegovo bolj učinkovito upočasnjevanje in da gre za dolgoročen proces, skupek različnih rutin, sestavin, izdelkov, tretmajev in nenazadnje tudi posegov prilagojenih posamezniku," pojasni Tika.


Večerna nega kože mora biti prilagojena vsakemu posamezniku posebej in njegovim specifikam kože, izpostavlja sogovornica. V grobem pa zajema ustrezno čiščenje, poskrbeti pa je treba za zadostno vlaženje oziroma tudi nego, ter vključiti določene aktivne sestavine, ki naslavljajo cilje nege kože posameznika, poudari Tika. Na koncu mora vsak sam preizkusiti in presoditi, ali so ti izdelki sploh ustrezni in ali jim odgovarjajo. Nihče ne more vedeti, kaj koža nekoga drugega res potrebuje. Koža je organ, ima svoje individualne specifike, je muhasta, nepredvidljiva in vsak odziv na določen izdelek je unikaten, zato je potrebno vsa priporočila jemati z upoštevanjem teh dejstev.


Kaj bi svetovala mlajši verziji sebe glede nege kože?

· redno uporabljaj zaščitno kremo

· čimprej začni s preventivno nego proti staranju kože.

· ne uporabljaj mehanskih pilingov

· ne stiskaj mozoljev!

· stran od sode bikarbone, limone in raznih DIY bedarij

· manj je več! Enostavne rutine, manjše količine izdelkov


S. S.

Comments


bottom of page